Manifestacija je otvorena glazbenim nastupom Makedonskog kulturnog društva „Ilinden“. Učesnicima se pozdravnim govorom obratila predsjednica društva Ivona Dunoski Mitev. Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović te predstavnici PGŽ-a.

Gradonačelnik je čestitao Ilindenu na nedavno navršenoj tridesetoj obljetnici i pohvalio rad i tradiciju Društva.

„Sve ono što radite obogaćuje kulturni prostor našeg grada i šire okolice“, dodao je gradonačelnik i posebno pohvalio predsjednicu Vijeća makedonske nacionalne manjine za Grad Rijeku prof. Sandu Trenevsku Hreljac koja je izabrana i u Odbor za nacionalne manjine na zadnjoj sjednici Gradskog Vijeća.

„Nadam se da ćemo se večeras svi skupa zabaviti i da će ovi Dani proteći u lijepoj atmosferi te da ćete predstaviti Rijeci svoju kulturu i jezik koji se u Rijeci uči u školama i na fakultetima, što je također zasluga MKD Ilindena“, dodao je gradonačelnik.

Nakon glazbenih izvedbi, započelo je predstavljanje makedonskog lingvista i pisca Blaže Koneskog o kojemu je govorila lektorica za makedonski jezik Biljana Stojanovska. Potom su predstavljene nagrađene knjige i književnici Hrvatskog književnog društva te poetski maraton.

Dani makedonske kulture u Rijeci tradicionalna je manifestacija koju organizira MKD Ilinden, a samo otvorenje manifestacije organizira se u suradnji s Hrvatskim književnim društvom iz Rijeke koji su organizatori 14. međunarodnog festivala književnosti „Dani prijatelja knjige“.

Do sredine prosinca održat će se još nekoliko programa poput etno izložbe na kojoj će biti prikazani ručni radovi, a moći će se kušati i makedonski specijaliteti. Bit će tu i Večer makedonskog filma, Tradicionalna makedonska večer te dječja predstava „Deteska radost“.

Termini aktivnosti bit će dostupni na Facebook i web stranici MKD Ilinden.