Dani makedonske kulture u Rijeci tradicionalna je manifestacija koju organizira MKD Ilinden, a samo otvorenje manifestacije organizira se u suradnji s Hrvatskim književnim društvom iz Rijeke koji su organizatori 14. međunarodnog festivala književnosti „Dani prijatelja knjige“.

Program su najavili predstavnici Hrvatskog kulturnog društva Valerio Orlić i Vinko Ribarić te Ivona Dunoski Mitev ispred MKD Ilinden.

„14. međunarodni festival književnosti otvorit ćemo u petak dodjelom nagrada za najbolje knjige i književni doprinos i ponosan sam što ove godine imamo oko 20-ak nagrađenih autora iz Hrvatske, ali i inozemstva“, rekao je Valerio Orlić iz Hrvatskog književnog društva i izrazio svoje zadovoljstvo što  istoga dana započinju i Dani makedonske kulture o čemu je više detalja rekla Ivona Dunoski Mitev.

„Dani makedonske kulture ove godine traju od 5. studenog do 19. prosinca. Program se sastoji od nekoliko programa i aktivnosti. Započinjemo u petak predstavljanjem makedonskog lingvista, poete i pisca Blaže Koneskog o kojem će govoriti lektorica za makedonski jezik mr.sc. Biljana Stojanovska, dok će se dan kasnije, 6. studenog u prostorima MKD Ilinden otvoriti retrospektivna izložba slika „More“ autorice Nađe Cenov“, najavila je Dunoski Mitev.

Do sredine prosinca održat će se još nekoliko programa poput etno izložbe na kojoj će biti prikazani ručni radovi, a moći će se kušati i makedonski specijaliteti. Bit će tu i Večer makedonskog filma, Tradicionalna makedonska večer te dječja predstava „Deteska radost“.

Termini aktivnosti bit će dostupni na Facebook i web stranici MKD Ilinden.

Održavanje manifestacije omogućeno je sredstvima državnog proračuna Republike Hrvatske, posredstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja, sredstvima Primorsko-goranske županije te uz pomoć Grada Rijeke, Vijeća Makedonske nacionalne manjine za Grad Rijeku i Vijeća Makedonske nacionalne manjine za Primorsko-goransku županiju.