Dani makedonske kulture svečano su otvoreni u subotu, 21. studenog u Exportu na Delti. Manifestaciju je organiziralo Makedonsko kulturno društvo Ilinden, a prisutnima se obratio i Nazif Đaferi, veleposlanik Sjeverne Makedonije u Hrvatskoj.

Program je uključivao književno-poetsku večer u suradnji s Hrvatskim književnim društvom iz Rijeke, predstavljanjem nagrađenih knjiga i književnika. Uvodnu riječ dala je lektorica za makedonski jezik Biljana Stojanovska, a tema je bila Marko Cepenkov (1829. – 1920.), najveći sakupljač makedonskih narodnih umotvorina.

Dane makedonske kulture otvorila je književno-poetska večer u Exportu

Dane makedonske kulture otvorila je književno-poetska večer u Exportu

Iste večeri svoj je nastup održao glazbenik Zoran Majstorović, a u nastavku je bila otvorena samostalna izložba fotografija „Čovjek u prostoru“, autorice Gordane Kvajo.

Program i tijekom prosinca

Dani makedonske kulture nastavljaju se u prosincu u prostorima MKD-a Ilinden u Rijeci i to Revijom makedonskog filma „Kinoteka Makedonije“ (4.12. u 18.00 sati), zatim cjelovečernjim koncertom pjevačke i glazbene skupine MKD-a Ilinden „Večer makedonske pjesme“ (18.12. u 20.00 sati) te kulturnom manifestacijom za najmlađe članove „Detska radost“ (19.12.).