Sudjeluju djelatnici u kulturi, znanosti, umjetnosti i medijima. Organizatori su Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i Akademija primijenjene umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Kako je na otvaranju istaknula voditeljica programskog pravca Kuhinja različitosti EPK 2020 Lela Vujanić, namjera organizatora je poticati razumijevanje različitosti kao važnog preduvjeta kvalitete rada unutar
kulture i kreativnih industrija, ali i preudvjeta kvalitetne ponude koju pred publiku ove djelatnosti postavljaju. Vujanić je kazala da će se različitost u kulturi i kreativnim industrijama na konferenciji sagledavati s tri gledišta:
različitosti proizvođača, odnosno pripadaju li oni samo jednoj skupini ili sloju građana ili predstavljaju u dovoljnoj mjeri što širi spektar, potom različitosti sadržaja, to jest odgovara li on potrebama šire zajednice te
konačno različitosti publike.

Kultura i kreativne industrije obuhvaćaju široko polje koje osim tradicionalnih umjetničkih područja, izvedbenih i vizualnih umjetnosti, kulturne baštine, uključuju film, video, televiziju i radio, nove medije, video igre, glazbu, knjige i tisak, arhitekturu i dizajn.

Na konferenciji Diversity Mixer, koja traje do 14. rujna, sudjelovat će renomirani svjetski stručnjaci poput Leva Manovicha, vodećeg teoretičara digitalne kulture i autora klasika “The Language od New Media”, kolumnistice Guardiana i izvršne urednice Economic Hardship Reporting Projecta Allise Quart i Marka Taylora sa Sveučilišta u Sheffieldu.

Na skupu će se predstaviti pionirsko istraživanje o različitosti u kulturi i kreativnim industrijama u Hrvatskoj.