U organizaciji Drugog mora, u Galeriji Filodrammatica otvorena je jučer izložba “A sada nešto sasvim drugačije 11” nagrađivanih slovenskih umjetnika Nike Oblak Primoža Novaka.

Izložba, koja naziv posuđuje od prvog dugometražnog filma britanske komičarske grupe Monty Python, donosi pet kinetičkih videoinstalacija, kojima umjetnici propituju ideju mogućnosti ‘bijega iz ekrana’ i od tehnologije, u koje smo uhvaćeni, pogotovo u posljednje vrijeme kada se komunikacija dobrim dijelom preselila u virtualno okruženje.

Surađujući od 2003. godine, Oblak i Novak se svojim radovima na granici stvarnosti i fikcije bave problematikom suvremenih medija i društva koje pokreće kapital. Izlagali su na gotovo svim prestižnim manifestacijama u području digitalnih umjetnosti (Japan Media Arts Festival, Transmediale Berlin, FILE Sao Paolo, Istambulsko bijenale, itd.) i dobitnici su brojnih nagrada, među kojima je i nagrada Rihard Jakopič za najbolji individualni projekt u području suvremenih umjetnosti u Sloveniji 2019. godine. Njihovi su radovi dio javnih i privatnih zbirki od Graza, Beiruta, Hong Konga, Seula, Stockholma, do Sharjaha u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Kao svojevrsni presjek njihove dugogodišnje umjetničke suradnje, riječka publika u Filodrammatici ima priliku vidjeti video instalacije The Box (2005.), Reality is Out (2012.) The Scream (2015.), Border Mover (2015.) i Where do we come from? What are we? Where are we going? (2019.). Ovi neobični radovi sastoje se od televizijskih ekrana koji se pokreću kombinacijom računalnog softvera i kompresora za zrak, čime se virtualni svijet videa „proširuje“ na fizički prostor galerije.

Ulaz je slobodan, a izložba je otvorena do 16. listopada, od ponedjeljka do subote od 17 do 20 sati.

Više o izložbi doznajte na internetskim stranicama Drugog mora.