U organizaciji Drugog mora, u Filodrammatici je od 25. studenoga do 15. prosinca postavljena multimedijalna instalacija „Element (i) vjetra“ riječkog umjetnika Ive Vičića.

Kao spoj zvučne kompozicije i 3D video zapisa vjetrova na planinskim obroncima u okolici Rijeke, instalacija je nastavak Vičićevog dugogodišnjeg rada na prikupljanju i bilježenju zvukova iz prirode.

Prvi dio instalacije čini zvučna kompozicija autorovih terenskih snimki strukturnog zvuka, onog koji se, umjesto zrakom, širi kroz različita kruta tijela. Snimajući razne metalne objekte pod opterećenjima, poput visokonaponskih dalekovoda, tankova za gorivo, vjetroelektrana i žičara, autor prati te strukture tijekom snažnih udara bure i drugih vjetrova, kao i pod utjecajem drugih prirodnih elemenata poput kiše, snijega i leda. Nadopunjujući zvučnu sliku karakterističnim šumovima i bukom tih struktura, Vičić bilježi i zvukove jakih elektromagnetskih polja te širenja i stezanja materijala uslijed temperaturnih promjena, primjerice u suton kad se metal počinje naglo hladiti. „Objekti koje je stvorio i u okoliš postavio čovjek tako postaju glazbeni instrumenti, olujna bura postaje glazbenik i dirigent, a kompozitor je priroda“, kaže autor.

Ivo Vičić

Ivo Vičić na predstavljanju multimedijske instalacije u Filodrammatici

Raspoređene u tridesetominutnu zvučnu kompoziciju, snimke su prikupljene na terenu tehnikama snimanja strukturnog zvuka uz pomoć kontaktnih mikrofona, stetoskopa i druge profesionalne tonske opreme. Budući da najčešće nastaje u ekstremnim vremenskim uvjetima, takav je zvuk zapravo nemoguće doživjeti bez pomoći tih tehničkih pomagala.

Drugi dio instalacije čini trodimenzionalni video odabranih lokacija na kojima je vjetar najjači. Posredstvom VR (Virtual Reality) kacige, posjetitelji su u galerijskom prostoru mogli doživjeti vjetar u njegovom ekstremnom izdanju. Autor pritom koristi 3D video tehniku u prvom redu kao nadogradnju zvučnog zapisa i kulisu za bolji opis „zvučne slike“, koja posjetitelju pomaže u vizualizaciji zvuka vjetra.

Odabrane medije zvuka i 3D videa Vičić smatra savršeno komplementarnima, jer su trodimenzionalnog karaktera, što posjetitelju omogućuje da dobije dojam da se zaista nalazi na vrhu planine ili metalnog telekomunikacijskog tornja tijekom naleta olujnih vjetrova.

Simbiozu zvuka i trodimenzionalnog videa na izložbi nadopunjuje i klasični, dvodimenzionalni fotografski i video materijal, koji je nastao za vrijeme snimanja na terenu i koji prikazuje kako je tekao proces prikupljanja građe.

Ivo Vičić bavi se profesionalnim snimanjem zvuka, glazbenom produkcijom i izradom zvučnih instalacija. Autor je niza izložbi, nebrojenih zvučnih kulisa i audio postava u galerijama, muzejima, obrazovnim centrima i raznim festivalima, a radi i kao tonski snimatelj za potrebe televizijskih i radijskih programa. U dugogodišnjem glazbenom i radijskom radu, Vičić prilikom montaže i izrade zvučnih kompozicija prati narativni princip, smatrajući kako je kroz album, kompoziciju i glazbu važno ispričati priču. Prikuplja i oblikuje FX biblioteke za profesionalne aplikacije, a posredstvom renomiranih distributera njegove snimke nalaze put do međunarodnih televizijskih i filmskih produkcija. British Library je u svoju arhivu uvrstio njegove „Nature album“ LP albume i zvučne kompozicije prirodnih pejzaža.

Uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera i preporuka, izložbu je moguće besplatno posjetiti do 15. prosinca, svakim danom, osim nedjelje, od 16 do 20 sati.

Program su podržali: Ministarstvo kulture RH, Grad Rijeka – Odjel za kulturu Izložba je realizirana u okviru programa Galerija DM. Razgovor s umjetnicima je realiziran kroz program Refleks. Prostorima Palacha i Filodrammatice upravlja Savez udruga Molekula.

Kalendar događanja

Predavanje
 • 16.07.
 • (19:30)

Ljetna priča iz Benčića: predavanje o riječkim neboderima „Pogled iznad Benčića“

Saznajte kako je osmišljena i realizirana “neboderizacija” Rijeke tijekom 20. st. te kakve su stavove o stambenim tornjevima imali vodeći akteri tadašnje društvene stanogradnje...

Detaljnije

Radionica
 • 17.06. – 18.07.
 • (00:00)

„Poezija je sloboda“ – radionice poezije s Fridom Šarar

Radionice poezije Fride Šarar odvijat će se kroz deset susreta te je poželjno sudjelovanje na svakom. Prijave se primaju putem online obrasca...

Detaljnije

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije