U organizaciji Drugog mora, u Filodrammatici je od 25. studenoga do 15. prosinca postavljena multimedijalna instalacija „Element (i) vjetra“ riječkog umjetnika Ive Vičića.

Kao spoj zvučne kompozicije i 3D video zapisa vjetrova na planinskim obroncima u okolici Rijeke, instalacija je nastavak Vičićevog dugogodišnjeg rada na prikupljanju i bilježenju zvukova iz prirode.

Prvi dio instalacije čini zvučna kompozicija autorovih terenskih snimki strukturnog zvuka, onog koji se, umjesto zrakom, širi kroz različita kruta tijela. Snimajući razne metalne objekte pod opterećenjima, poput visokonaponskih dalekovoda, tankova za gorivo, vjetroelektrana i žičara, autor prati te strukture tijekom snažnih udara bure i drugih vjetrova, kao i pod utjecajem drugih prirodnih elemenata poput kiše, snijega i leda. Nadopunjujući zvučnu sliku karakterističnim šumovima i bukom tih struktura, Vičić bilježi i zvukove jakih elektromagnetskih polja te širenja i stezanja materijala uslijed temperaturnih promjena, primjerice u suton kad se metal počinje naglo hladiti. „Objekti koje je stvorio i u okoliš postavio čovjek tako postaju glazbeni instrumenti, olujna bura postaje glazbenik i dirigent, a kompozitor je priroda“, kaže autor.

Ivo Vičić

Ivo Vičić na predstavljanju multimedijske instalacije u Filodrammatici

Raspoređene u tridesetominutnu zvučnu kompoziciju, snimke su prikupljene na terenu tehnikama snimanja strukturnog zvuka uz pomoć kontaktnih mikrofona, stetoskopa i druge profesionalne tonske opreme. Budući da najčešće nastaje u ekstremnim vremenskim uvjetima, takav je zvuk zapravo nemoguće doživjeti bez pomoći tih tehničkih pomagala.

Drugi dio instalacije čini trodimenzionalni video odabranih lokacija na kojima je vjetar najjači. Posredstvom VR (Virtual Reality) kacige, posjetitelji su u galerijskom prostoru mogli doživjeti vjetar u njegovom ekstremnom izdanju. Autor pritom koristi 3D video tehniku u prvom redu kao nadogradnju zvučnog zapisa i kulisu za bolji opis „zvučne slike“, koja posjetitelju pomaže u vizualizaciji zvuka vjetra.

Odabrane medije zvuka i 3D videa Vičić smatra savršeno komplementarnima, jer su trodimenzionalnog karaktera, što posjetitelju omogućuje da dobije dojam da se zaista nalazi na vrhu planine ili metalnog telekomunikacijskog tornja tijekom naleta olujnih vjetrova.

Simbiozu zvuka i trodimenzionalnog videa na izložbi nadopunjuje i klasični, dvodimenzionalni fotografski i video materijal, koji je nastao za vrijeme snimanja na terenu i koji prikazuje kako je tekao proces prikupljanja građe.

Ivo Vičić bavi se profesionalnim snimanjem zvuka, glazbenom produkcijom i izradom zvučnih instalacija. Autor je niza izložbi, nebrojenih zvučnih kulisa i audio postava u galerijama, muzejima, obrazovnim centrima i raznim festivalima, a radi i kao tonski snimatelj za potrebe televizijskih i radijskih programa. U dugogodišnjem glazbenom i radijskom radu, Vičić prilikom montaže i izrade zvučnih kompozicija prati narativni princip, smatrajući kako je kroz album, kompoziciju i glazbu važno ispričati priču. Prikuplja i oblikuje FX biblioteke za profesionalne aplikacije, a posredstvom renomiranih distributera njegove snimke nalaze put do međunarodnih televizijskih i filmskih produkcija. British Library je u svoju arhivu uvrstio njegove „Nature album“ LP albume i zvučne kompozicije prirodnih pejzaža.

Uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera i preporuka, izložbu je moguće besplatno posjetiti do 15. prosinca, svakim danom, osim nedjelje, od 16 do 20 sati.

Program su podržali: Ministarstvo kulture RH, Grad Rijeka – Odjel za kulturu Izložba je realizirana u okviru programa Galerija DM. Razgovor s umjetnicima je realiziran kroz program Refleks. Prostorima Palacha i Filodrammatice upravlja Savez udruga Molekula.

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Film
 • 06.07.
 • (21:00)

Dokumentarni filmovi u Društvenom centru Drenova

U sklopu manifestacije Ljeto na Drenovi u srijedu 6. srpnja u 21 sat u dvorištu Društvenog centra Drenova na adresi Drenovski put 138a, u suradnji s LFF-om možete pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma....

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije