U prostoru galerije DeltaLaba otvorena je izložba „Loše odluke, pola zabave“ švicarske umjetničke skupine !Mediengruppe Bitnik. Izložba otvorila u okviru programa Dopolavoro Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, u organizaciji udruge Drugo more.

Izložba „Loše odluke, pola zabave“ donosi dva rada ovog švicarskog umjetničkog kolektiva koji se u svom radu bavi hakiranjem nadzornih sustava i automatizacijom društva, a sve su to teme kojima se cijeli programski pravac Dopolavoro intenzivno bavio u brojnim svojim drugim programima.

Algoritmi i automatizacija

Rad „Označen zbog političkog govora“ bavi se problematikom sve prisutnijeg upošljavanja algoritama u procjeni naših osobnosti i odlučivanja jesmo li „uzorni“ građani ili zaposlenici. Poput odjeće koju nosimo, naši su profili na društvenim mrežama postali nositelj našeg identiteta. Koristeći platformu Ferretly, koja stručnjacima za ljudske resurse služi za procjenu jesu li pojedini kandidati pogodni za ulazak u neku zemlju ili za rad u određenoj organizaciji, umjetnici su izradili analizu korisničkih profila na društvenim mrežama vođasvake od 27 zemalja članica Europske unije i rezultate predstavili u formi 27 posebno dizajniranih majica.

Također u znaku istog broja, rad „Odluke Odluke Odluke“ traga za nesavršenostima u suvremenom poštanskom sustavu koji danas u znatnoj mjeri oslanja na računala prilikom donošenja gotovo svih potrebnih odluka. Umjetnici su iz Berlina poslali 27 paketa putem pružatelja logističkih usluga DHL Express, označivši na svakom paketu po dvije adrese za isporuku: s jedne je strane paketa za primatelja navedena Aksioma u Ljubljani, a s druge – Drugo more u Rijeci. Konačna instalacija koja se istovremeno prikazuje u dva izložbena prostora sastavljena je od slova koja su nasumično stigla na svaku lokaciju, čime se autorstvo djela u istoj mjeri prepušta umjetnicima koliko i poštanskim strojevima.

Umjetnička skupina !Mediengruppe Bitnik, koju čine Carmen Weisskopf i Domagoj Smoljo, radi na internetu i s internetom, baveći se temeljnim pitanjima i problematikom naše suvremenosti. Njihovo djelovanje pritom nadilazi sferu digitalnog i utječe na promjene u fizičkim prostorima, često uzrokujući gubitak kontrole u naoko stabilnim strukturama i mehanizmima. !Mediengruppe Bitnik (što se čita kao the not mediengruppe bitnik) poznata je po ometanju nadzornih kamera, postavljanju prislušnih uređaja u zgradu opera radi prenošenja izvedbe u vanjski svijet te slanju paketa s kamerom Julianu Assangeu u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu. Izlagali su u brojnim galerijama i manifestacijama u Europi i svijetu i dobitnici su niza nagrada.

!Mediengruppe Bitnik - Domagoj Smoljo i Carmen Weisskopf

Domagoj Smoljo i Carmen Weisskopf / Foto: press, Rijeka 2020

Izložbu je moguće besplatno posjetiti do 15. siječnja 2021., od ponedjeljka do subote od 16.00 do 20.00 sati, osim na prazničke datume od 24. do 26. prosinca i 31. prosinca, te 1., 2. i 6. siječnja 2021. godine, kada će DeltaLab biti zatvoren.

U skladu s preporučenim mjerama za sprječavanje zaraze koronavirusom, broj posjetitelja koji istovremeno mogu biti u galeriji je ograničen, a posjetitelji su pozvani da na ulazu dezinficiraju ruke, održavaju odgovarajuću međusobnu udaljenost i obavezno ispravno nose zaštitnu masku za lice.