U organizaciji udruge Drugo more u Galeriji Filodrammatica otvorena je izložba o internetskoj meme kulturi #MEMEMANIFESTO, istraživačkog i umjetničkog kolektiva Clusterduck.

Interdisciplinarni kolektiv Clusterduck od svog osnutka koncentrira svoje istraživačke napore na memove, podrobno proučavajući procese i aktere koji stoje iza stvaranja internetskog sadržaja. Temeljeći se na estetici internetskih teoretičara zavjere, drevnih magijskih grimorija i suvremenog digitalnog dizajna, projekt #MEMEMANIFESTO istražuje kulturu internetskih memova kroz različite medije: web-instalaciju i participativnu arhivu pod nazivom Safari, fizičku instalaciju Detektivski zid, knjigu i katalog izložbe The Detective Wall Guide i niz radionica pod nazivom Protokoli Meme Manifesta.

Instalacija “Detektivski zid”, koja je izložena u Filodrammatici, sastoji se od deset ploča koje istražuju različite teme i trenutke memekulturne povijesti, obuhvaćajući razdoblje od 2006. godine do danas.

Prije svog riječkog, izložba je prikazana na festivalima re:publica 2020 i IMPAKT FESTIVAL 2020, te ranije ove godine u ljubljanskoj Aksiomi.

Izložba #MEMEMANIFESTO ostaje otvorena do 19. studenog, i može se besplatno razgledati svakim danom osim nedjelje i blagdana od 16 do 20 sati.