Pomalo neobičan, ali sasvim u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom, tijekom petka, 20. studenog poslijepodne održan je online festival susjedstva Brod na Kupi, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, pod nazivom Na Brodu različitih kultura.

Većina programa mogla se pratiti putem Facebook događaja Na Brodu različitih kultura kojem se moglo pristupiti pomoću Facebook stranice Prirodoslovni muzej Rijeka, a vrlo zanimljivo i poučno predavanje uživo Vedrana Slijepčevića Uloga risa u ekosustavu i njegov značaj za čovjeka bilo je emitirano putem YouTube kanala Prirodoslovni muzej Rijeka. No, oni koji su programe propustili ili su željni reprize, mogu ih u bilo kojem trenutku pogledati iznova.

Uloga risa

Pratilo se predavanje Vedrana Slijepčevića o ulozi risa u ekosustavu

Festival susjedstva završio je online kvizom na Facebook događaju, putem kojeg su zainteresirani mogli Otkriti susjedstvo Brod na Kupi, a koji je za sudjelovanje te večeri imao i nagradu – ulaznicu u Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, kojim upravlja Prirodoslovni muzej Rijeka, nositelj inicijative ovog susjedstva.

Kratkim filmovima predstavljen novi postav

U digitalnom festivalskom programu susjedstvo Brod na Kupi kroz kratke je filmove predstavilo novi postav, prikazalo stvaranje socijalnih spona u zajednici pod mentorstvom umjetnika, upoznalo gledatelje s intimnim pričama manjina u Slavoniji i educiralo o jednoj od tri velike zvijeri koje nastanjuju uzvisine ovog pograničnog područja.

U realizaciji online programa sudjelovali su djelatnici Prirodoslovnog muzeja Rijeka, a posebne zahvale za realizaciju programa zaslužili su OŠ Frana Krste Frankopana iz Broda na Kupi, njen ravnatelj Davor Tkalac te nastavnice Marija Tonković, Jelena Glad i Ana Mihelčić Šamec, zatim Udruga Fade in i Željka Kovačević te Romski resursni centar Darda i Jovica Radosavljević.

Europsko susjedstvo Broda na Kupi je Estonski prirodoslovni muzej iz Tallinna, s kojim Prirodoslovni muzej Rijeka razvija dobrosusjedsku institucionalnu suradnju.