Vojko Obersnel

Osim što se dobio taj prestižni naziv, omogućit će se stvaranje posve nove Rijeke, uz zamah kreativnosti gradnjom i uređenjem novih objekata prvenstveno u kompleksu Rikard Benčić, rekao je Obersnel.

U pripremi i realizaciji projekta EPK 2020 želimo se osloniti na domaće kadrove te da se dobrobiti projekta osjećaju godinama nakon 2020., poručio je gradonačelnik.

Drugi važan događaj za Rijeku je formiranje riječke aglomeracije, što omogućuju financiranje niza projekata novcima iz europskih fondova. Poznato je da riječka aglomeracija dobiva oko 50 milijuna eura, čime će se revitalizirati dio industrijske baštine za potrebe turizma, kao dio projekta EPK 2020, nabavit će se autobusi za gradski prijevoz na plinski, električni ili hibridni pogon te će se uložiti u toplinsku infrastrukturu u gradu, naveo je Obersnel.

Istaknuo je i visoka ulaganja u vodne sustave tijekom potekle godine te još znatno veća planirana u sljedećem razdoblju. Tako je gradska komunalna tvrtka Vodovod i kanalizacija u 2016. godini uložila 125 milijuna kuna u izgradnju 50 kilometara vodovodne i kanalizacijske mreže. Pri kraju je postupak apliciranja na europski fondove za dobivanje oko dvije milijarde kuna za nastavak izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, kako bi se sva domaćinstva u Rijeci te dio onih u općinama i gradovima oko Rijeke spojio na te sustave, rekao je Obersnel.

Naglasio je pozitivne rezultate poslovanja riječkog gospodarstva, pri čemu je u 2016. godini porastao broj zaposlenih za 4,8 posto, ukupni prihodi gospodarstvenika su porasli za 12 posto a ukupna bruto dobit za 300 posto. Turistički promet u gradu je porastao za 20 posto godišnje u odnosu na godinu ranije.

Gradonačelnik je naveo i da je Rijeka uvela prva u zemlji program građanskog odgoja u osnovne škole. “Čekali smo, možda i predugo, da to pokrene nadležno ministarstvo obrazovanja i znanosti, pa smo se odlučili to učiniti sami, jer je građanski odgoj bitan za stvaranje odgovornih građana”, rekao je.

Obersnel je ovom prigodom izrazio nezadovoljstvo, kako je rekao, izrazitom nestabilnošću državne vlasti protekle godine. Ocijenio je da je 2016. godina u poslovnom smislu, posebno na području javnog sektora, “gotovo u potpunosti izgubljena”.