U povodu objave snimke na kojoj se vidi skupina koja pokušava zapaliti zastavu duginih boja izvješenu na zgradi Grada Rijeke, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel daje sljedeće priopćenje:  

Najoštrije osuđujem ovaj pokušaj zastrašivanja LGBT osoba i vjerujem da će policija pronaći one koji stoje iza ovog gnjusnog čina. No, treba reći i da se ovo zasigurno nije dogodilo noćas, kako navode pojedini mediji, budući da protekle noći zastava duginih boja nije niti bila izvješena na zgradi gradske uprave.

Ipak, svaku prijetnju, svako zastrašivanje, uvijek i bez zadrške moramo osuditi kao društvo i kao pojedinci, a posebno osjetljivi moramo biti kada se radi o prijetnji pripadnicima bilo koje manjine u društvu.

Također, ovaj čin ima i dodatnu težinu i nosi posebno opasnu prijetnju jer je onaj tko je sada objavio snimku ovog jadnog i primitivnog ponašanja, tu snimku povezao s važnim trenutkom u kojom je povijesnom sudskom odlukom istospolnim parovima konačno omogućeno roditeljstvo posvajanjem djece.

I konačno, Grad Rijeka zastavu duginih boja i ove će godine, 17. svibnja, postaviti na svoj balkon i to po deveti put zaredom, a u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije. Nikakve prijetnje i jadni pokušaji zastrašivanja neće promijeniti tu odluku, sada već i tradiciju. Jer Rijeka je tolerantan i otvoren grad, a Riječani miroljubivi, pametni i dobri ljudi. Ovaj gnjusni čin djelo je tek bijedne šačice pojedinaca.

Što se tiče samog događaja i trenutka kada je nastala snimka, za sada mogu ponoviti da se zasigurno nije dogodilo noćas. Također, Grad Rijeka do sada nije imao nikakvu informaciju da je zastava duginih boja ikada bila zapaljena. No, sada kada je objavljena ova snimka, može se pretpostaviti da se gnjusan događaj zbio u listopadu prošle godine kada je povodu održavanja festivala queer i feminističke kulture – Smoqua na zgradi Grada Rijeke posljednji puta bila istaknuta zastava duginih boja. Naime, tada je primijećeno manje oštećenje na zastavi, no nitko od djelatnika gradske uprave koji su poslom vezani uz ovu temu, nije niti pomislio da se radi o paležu već da je do oštećenja došlo uslijed okolnosti koje ni po čemu nisu upućivale na namjeru oštećenja zastave, što se, uostalom, povremeno događa i sa drugim zastavama koje krase pročelje zgrade gradske uprave. Upravo zato, tada nije bilo niti posebne reakcije u tom smjeru. U suprotnom svakako bi bila obaviještena policija“, poručuje gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

 

(*Naslovna fotografija: Zastava duginih boja posljednji put na zgradi Grada Rijeke bila je izvješena u listopadu prošle godine povodom festivala queer i feminističke kulture – Smoqua)

Kalendar događanja

Predstava
 • 20.09.
 • (19:30)

Premijera mjuzikla „Baciami, Cate“ u riječkom HNK-u

Talijanska verzija popularnog mjuzikla „Kiss me, Kate“, u režiji i koreografiji Tihane Strmački, a pod glazbenim vodstvom Filip Gjuda...

Detaljnije

Razgovor
 • 22.09.
 • (19:00)

Bik Van der Pol / umjetnička rezidencija i artist talk

Razgovor s umjetničkim dvojcem Bik Van der Pol o njihovoj umjetničkoj praksi i dojmovima o Rijeci ...

Detaljnije

Izložba
 • 22.09. – 07.10.
 • (19:00)

Izložba “Glowing Globe: Artificial Art Alienated” u Kortilu

Izložba će predstaviti različite pozicije u medijskoj umjetnosti, propitivanje, eksperimentiranje i promišljanje fenomena umjetne inteligencije u velikom broju umjetničkih radova....

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije

Izložba
 • 25.09. – 15.10.
 • (00:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije