„Mozaik u Kružnoj“, nastao na istoimenoj radionici u Palachu, predstavljen je jučer u sklopu programa Civilne inicijative Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Učeći o ovoj likovnoj tehnici, polaznici radionice tijekom tjedan dana izrađivali su mozaik koji su postavili na zidu kod prolaza prema Kružnoj ulici pored Erste banke. Time se uredio taj često vandalizirani i zapušteni dio središta grada.

Pri izradi mozaika polaznici su u maksimalnoj mjeri koristili otpadnu keramiku sakupljenu s nekih od mnogih ilegalnih odlagališta u Rijeci i okolici. Ovim činom organizatorice, civilna inicijativa „Nika, Tihana i Nives” željele su skrenuti pažnju javnosti na problem neodgovornog ponašanja i devastiranja okoliša, te poslati poruku u duhu kružne ekonomije da otpad ponekad može biti i resurs, no da ga u svakom slučaju treba odgovorno zbrinuti.

Za motiv mozaika odabran je školjkaš – nautilus kako zbog svojih boja, tako i zbog poruke: on je naime jedan od rijetkih organizama koji je preživio masovna izumiranja.

Na otvorenju su se okupljenima kratko obratile organizatorice radionice Nika Krajnović i Tihana Naglić, voditelj radionice Matko Kezele te voditeljica sudioničkih programa RIJEKE 2020 Marija Katalinić, nakon čega se druženje nastavilo uz zakusku i glazbu.

Kalendar događanja