U Rijeci je svečano otvoren novi prostor programa “Moje mjesto pod suncem” namijenjenog volonterskom radu s djecom koja žive ispod ruba siromaštva u gradu Rijeci i okolici. Donatorska kampanja koja je trajala od listopada 2020. godine, bila je izrazito uspješna te je za uređenje prostora sakupljeno 2.300.000,00 kn, a 380 kvadrata na riječkim Pećinama otvorilo je svoja vrata djeci i volonterima.

Cilj je prekinuti krug siromaštva

“Moje mjesto pod suncem” program je socijalnog uključivanja djece ispod ruba siromaštva koji provodi udruga Centar za kulturu dijaloga (CeKaDe) iz Rijeke u suradnji s mnogobrojnim volonterima i donatorima.

Program je dosad koristilo više od 80 djece, a u njega se uključilo više od 150 volontera te više desetaka obitelji. Krajnji cilj programa je prekinuti krug siromaštva u kojemu se nalaze djeca od 6 do 15 godina, tako što će sustavnim pristupom ojačati njihove sposobnosti i talente – putem raznih radionica, instrukcija, povezivanjem sa sportskim i kulturnim ustanovama te psiho-socijalnim radom. Osim s djecom, radi se i s njihovim roditeljima.

Program je 2018. godine dobio nagradu za najbolji volonterski program u Gradu Rijeci, a 2021. godine godišnju nagradu “Krunoslav Sukić” osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava.

Prostor za “Moje mjesto pod suncem” ustupilo je Sveučilište u Rijeci, tako da program postaje i stručna baza Učiteljskog fakulteta u Rijeci, čime se otvaraju vrata suradnji akademskog i civilnog sektora.

Na otvorenju su bili župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Goran Palčevski, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija te najveći pojedinačni donator kampanje Goran Abramović iz Zaklade Vincero. Zaklada Vincero ne samo da je uložila znatna sredstva u adaptaciju i opremanje ovog novog prostora, nego je i najavila dugoročnu suradnju u krajnjem cilju programa – prekidanju začaranog kruga siromaštva u kojemu se djeca, štićenici “Mojeg mjesta pod suncem”, nalaze.

Poznati uključeni u kampanju

Na otvorenju su Urban&4 odsvirali nekoliko pjesama s posljednjeg albuma „Lipanj, srpanj, kolovoz“, a među kojima i pjesmu “Iskra” koja je obilježila ovu kampanju spotom snimljenim baš za nju, a u kojem su se Damiru Urbanu pridružili i Rade Šerbedžija, Nina Violić, Saša Antić, Gabi Novak, Maja Sever, Aleksandar Stanković i Janko Popović Volarić.

Kampanja je obilovala naporima umjetnika da podrže djetinjstva jednakih mogućnosti. Tako su u sklopu kampanje Mirko Ilić, Slavenka Drakulić i Rujana Jeger napravili slikovnicu “Moje mjesto pod suncem”, a sav prihod od prodaje išao je u cilj kampanje.

Ekipa Mojeg mjesta pod suncem / Foto: Tanja Kanazir

Ekipa Mojeg mjesta pod suncem / Foto: Tanja Kanazir

I Grad Rijeka se uključio u akciju tako što je u 2020. i 2021. godini u potpunosti financirao izradu projektne dokumentacije s 84.375,00 kuna. Također, Grad financijski podupire provedbu projekta posljednjih pet godina, a i partner je udruzi CeKaDe u njegovoj provedbi u okviru Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj od 1. siječnja 2021. do 31. prosinca 2023.

Jačati društvo jednakih mogućnosti u kojem sva djeca imaju priliku za uspjeh na temelju vlastitih sposobnosti, a ne socioekonomskog konteksta u kojem žive, možete i vi. Kako se možete uključiti, saznajte na portalu “Mojeg mjesta pod suncem”.