Povodom Međunarodnog dana žena, SOS Rijeka-Centar za nenasilje i ljudska prava, udruga Delta, udruga PaRiter, Lezbijska organizacija Rijeka-LORI te Galerija SKC pobrinule su se za aktivistički program za građane koji se održavao kroz nekoliko dana. U Galeriji SKC prvo se održala radionica izrade transparenata koji su se nosili na Noćnom maršu za 8. mart, a sve je završilo skupnom izložbom „Što radiš ženska glavo“.

Potresene nedavnim brutalnim ubojstvom žene u kafiću u centru Rijeke, spomenute udruge odlučile su da nit vodilja ovogodišnje povorke bude femicid pa se Noćni marš održavao pod geslom “Ni anke jena već!” (niti jedna više). Žene, muškarci, adolescenti, pa čak i djeca krenuli su s Konta preko Korza do Jadranskog trga noseći transparente i glasno tražeći hitno uvođenje preventivnih programa protiv nasilja nad ženama, strože kažnjavanje počinitelja, prestanak sekundarne viktimizacije žena koje prijave nasilje i u konačnici – dokidanje patrijarhata.

Upozorili su na činjenicu da je posljednjih godina nasilje prema ženama u porastu te da danas, u vrijeme pandemije i ekonomski iscrpljenog društva, ono postaje sve brutalnije. Pokazuju to i statistike prema kojima je prošle godine u Hrvatskoj ubijeno 14 žena, a samo u prva dva mjeseca ove godine njih čak pet. Istovremeno manje od 10 posto presuda za nasilje rezultira bezuvjetnom kaznom zatvora. Stoga ne čudi da neke žene nasilje ne prijavljuju jer osjećaju nepovjerenje u institucije i manjak sustavne podrške. Pored toga, žrtve osjećaju sram i boje se društvene osude.

Nakon marša koji je završio čitanjem proglasa i nastupom etno-aktivističkog zbora VINS, u Galeriji SKC otvorena je multimedijalna izložba „Što radiš ženska glavo?“, riječkih i zagrebačkih studentica i samostalnih umjetnica. Za naziv izložbe ironično su iskoristile tradicionalnu pejorativnu sintagmu upravo s namjerom istraživanja kreativnog procesa i rada umjetnica. Izložba ostaje otvorena do 18. ožujka, a izlažu: Selma Banich, Klara Dujmović, Josipa Škrapić, Marianna Nardini, Iva Čukelj, Anita Kos i Petra Patafta…

A vi napokon imate priliku saznati što je to u ženskim glavama…