Paviljon RiIma li Rijeke u svjetskoj popularnoj kulturi? Ne baš očekivano pitanje ima podjednako ne baš očekivane odgovore, a zanimljivi su, pa eto razloga da ih potražimo. Odgovori su potvrdni, a nalazimo ih na također ne baš očekivanom mjestu. U riječkoj Rafineriji nafte. Njezin preradbeni pogon u ovoj temi uspješno brani gradske boje, i to plasiravši se na planetarne koordinate čak dvama sa sobom tijesno povezanim imenima.

Riječki korijeni šahovskog genija

Prvo od njih je Robert Fischer, američki šahovski genij, koji se zbog spektakularnih uspjeha prometnuo u svjetski popularno ime. Arhivski dokumenti kažu kako je Bobbyjev otac rođeni Riječanin. To je postao zahvaljujući Bobbyjevu djedu koji je došao u Rijeku krajem 19. stoljeća raditi kao administrativni direktor Rafinerije. Djedu se u Rijeci rodio sin, koji će kad odraste postati Bobbyjev tata. Nije ga teško zamisliti kako u nježnim godinama trčkara za loptom uličicama Podpinjola, gdje je živio s roditeljima,  mjerka zidove što ga dijele od trešanja koje se smješkaju s krošanja u vrtovima susjeda ili pak  lovi vrludave leptire u parku na Mlaki.

Marvelov strip Daredevil

Za razliku od šahista Fischera, koji je stvarna osoba, drugo ime – i ono nas posebno zanima – nije povijesna osoba, ono je plod umjetničke imaginacije. Riječ je o liku imenom Zebediah Killgrave, jednom od stripovskih heroja glasovite izdavačke kuće Marvel. Autori Stan Lee i Joe Orlando, prvi u ulozi scenarista, a drugi crtača, lansirali su ga 1964. godine kao protivnika njihovu drugom stripovskom heroju, Daredevilu, koji će dosegnuti planetarnu popularnost.

Killgrave se prvi put pojavio u javnosti 4. listopada 1964. godine, u četvrtom izdanju tiskanog serijala knjižica posvećenih avanturama Daredevila. Naslovnica prikazuje Daredevila u herojskom činu, u trenucima spašavanja jedne zanosne plavojke u padu sa zgrade, a tu negdje je i verbalna najava zagonetke što se skriva ispod naslovnice. Ona glasi: „Can the desperate Daredvil survive the power of the mysterious Purple man?“

Killgrave je ušetao u strip ulazeći kao nepoznat netko u jednu njujoršku banku, gdje je od službenika na šalteru zatražio golem novčani iznos. On je nadasve neobična izgleda, sav je crven, što se odnosi na njegovu kosu, oči i kožu. Jednako je neobično što mu je traženi golem novac službenik i dao, bez dodatnih pitanja. Nedugo po izlasku neobičnog posjetitelja, službenik je zaključio kako je banka opljačkana…

Kako će se kasnije scenaristički pokazati, Killgrave potječe iz Rijeke, gdje je rođen i  odrastao u doba hladnog rata. On je jugoslavenski građanin koji je postao sovjetski špijun sa zadatkom infiltrirati se u kemijski laboratorij što radi za američke vojne potrebe. Objekt je sličan Rafinerijinom kemijskom laboratoriju. Kada se Killgrave u njega ušuljao, spazio ga je jedan od stražara u odori vojne policije i došlo je do pucnjave. U razmjeni hitaca našao se pogođen kanister s eksperimentalnim nervnim plinom – laboratorij naftaškog pogona  očigledno je korišten za vojne potrebe, zato ga je čuvala vojna policija, kao i cijeli naftaški kompleks uostalom – a kada je plin počeo istjecati, Killgrave se našao s njim u doticaju. Kao posljedica nesretnog događaja, Killgraveu su pocrvenjeli kosa, oči i koža.

Purple man i Rafinerija nafte

Uhvaćen je i ispitivan, te nakon nekoliko tjedana, na vlastito iznenađenje, pušten iz zatvoreničke ćelije, tada već nezanimljiv i svojim hvatačima i svojim nalogodavcima. Ne bez posljedica. Killgrave počinje raditi za svoj račun, da bi se nakon još jednog incidenta pokazalo kako on nije ona osoba koju je poznavao prije. Crvenilo tijela ostalo mu je trajna osobina, štoviše dobio je neke potpuno nove, iznenađujuće sposobnosti. Točnije, pretvorio se u mutanta s nadljudskim sposobnostima. Ključ je u mutiranim stanicama njegove kože koje su počele izlučivati feromone u neprirodnoj količini i ta je psihoaktivna tvar počela omogućavati Killgraveu sposobnost upravljanja voljom drugih osoba, što ga vodi zloupotrebama stečene moći. Nazvavši se Purple man, mutirani riječki dečko izabire karijeru zločinca. I to kakvog – nakon kraće epizode u New Yorku, gdje ga je Daredevil smjestio u zatvor, bježi u Kaliforniju, u San Francisko, gdje stvara bazu kriminalnih operacija kojima je cilj ništa manje nego zavladati svijetom.

Što je bilo dalje? Mnogo toga, ali nema smisla sve otkrivati. Daredevil će morati iznova u akciju, što našu pripovijest o Purple manu vodi iz epizode u epizodu, uz nevjerojatne zavjere i atraktivne okršaje. Purple man će putem steći obitelj, s družicom Melanie (kada se zaljubi u tu djevojku, očekivano iskoristi svoje psihoaktivne moći da je pridobije), potom se razvesti od nje (što ćemo, neke stvari ne potraju ni u svijetu stripovskih fantazija), a na sceni će se s vremenom ujedno pojaviti nekoliko njegovih kćeri i sinova. U kasnijoj fazi prestat će se baviti kriminalom, usmjeravajući se vedrijim stranama života.

Dio popularne kulture

Stripovi o Purple manu redovito su objavljivani do osamdesetih godina, nakon čega njegova medijska zvijezda blijedi. No, on je stari borac i ne predaje se u potpunosti, čime se hoće kazati kako je njegov lik našao mjesta, kako bismo to danas rekli, na novijim tehnološkim platformama, hrleći ususret sljedećim naraštajima korisnika usluga industrije zabave.

Televizija je uključila Purple mana u pojedine epizode animiranih serija o likovima kao što su X-man (emitirano devedesetih godina) i The Avengers (verzije iz dvijetisućitih). Ni videoigre nisu ostale po strani, pa našeg heroja nalazimo u igrama Marvel: Avengers Alliance i Marvel: Avengers Academy. U Netflixovoj televizijskoj seriji Jessica Jones otprije nekoliko godina, Purple man se pojavljuje u izvedbi glumca Davida Tennanta.

Purple man ne priznaje poraz, to vam je takav lik, što u prijevodu znači kako zna iznenaditi neočekivanim uskrsnućima u ovom ili onom medijskom obliku. Istina je, doduše, kako su na djelu sporadična pojavljivanja, što bi moglo značiti kako Purple man danas više nije heroj koji bi bez većih osvježenja mogao privući ozbiljniju pozornost javnosti, bilo ona stripovska, filmska, gejmerska ili koja druga. No, to je već jedna druga i drukčija priča, i to priča, kako bi kazao jedan drugi Amerikanac, o vremenima koja se mijenjaju.

Tko zna, možda bi laboratorij riječke Rafinerije mogao pomoći Purple manu kakvom novom čarolijom?

(Foto: Velid Đekić)