Na izložbi „Crvena škola“ proslavljene hrvatske književnice Dubravke Ugrešić, koja se do 26. ožujka besplatno može razgledati u riječkoj Galeriji Filodrammatica, za sve zainteresirane u prodaji se nalaze i izdanja biblioteke Skhole, segmenta programskog pravca Dopolavoro, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Radi se o eseju „Tu nema ničega!“ Dubravke Ugrešić i Davora Konjikušića te o katalogu izložbe „Crvena škola“. Esej se prodaje po cijeni od 119 kuna, dok katalog izložbe stoji 90 kuna.

Usto, do završetka izložbe na istom se mjestu mogu pronaći i naslovi biblioteke „Rad i misao“, kao i atraktivni suveniri Europske prijestolnice kulture po sniženim cijenama.

Radno vrijeme Galerije Filodrammatica je od ponedjeljka do subote između 16.00 i 20.00 sati.

Dubravka Ugrešić u svojemu provokativnom eseju „Tu nema ničega!“ na primjeru toplica – lječilišta razmatra život u postsocijalističkoj Europi i Hrvatskoj. Nekadašnji topos građanske kulture, kao svojevrsna oznaka bijega u dokonost s onu stranu društvenog života, u novim je povijesnim uvjetima postao najpregnantnija metafora opustošenosti jednog prostora i vremena, od Banije do New Yorka.

Esej je popraćen fotografskom serijom Davora Konjikušića koji je zajedno s književnicom posjetio nekoliko toplica u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, dok je za oblikovanje zaslužan Damir Gamulin Gamba.

Podsjetimo, kroz izložbu „Crvena škola“, koju prati istoimeni katalog, u osnovi se provlače dvije teme. Jedna je obrazovanje, kroz prikaz načina na koji Ugrešić iz današnje perspektive gleda na svoje odrastanje i obrazovanje u doba socijalizma. S druge strane, kroz temu crvenog i crvenu petokraku, autorica na suptilan način reagira na javni prostor u Hrvatskoj za koji smatra da je preplavljen znakovima nacizma i fašizma, smatrajući kako s obzirom na to valja razmišljati kako demistificirati taj javni prostor.

Organizatori izložbe „Crvena škola“ su Drugo more (Rijeka) i Multimedijalni institut (Zagreb), dok dizajn postava izložbe potpisuju Nina Bačun i Roberta Bratović (kolektiv OAZA) te Ela Meseldžić.

Program podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH te Grad Rijeka – Odjel za kulturu. Drugo more korisnik je financijske podrške Zaklade Kultura nova.

(Foto: Rijeka 2020)