Izložba “Crvena škola” proslavljene hrvatske književnice, esejistice i prevoditeljice Dubravke Ugrešić otvorena je jučer u riječkoj Galeriji Filodrammatica, u sklopu programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Izložba je proizašla iz autoričine strasti sakupljanja školskih početnica iz razdoblja socijalizma, na čijim stranicama ona radi sitne intervencije i poigrava se vizualnim materijalom, istaknuo je na otvorenju Petar Milat iz Multimedijalnog instituta iz Zagreba, jednog od organizatora izložbe. Središnji dio izložbe čini 150 okvira manjeg formata s minijaturnim dioramama.

Otvorenje izložbe Crvena škola Dubravke Ugrešić (1)

Čest vizualni element na svim izlošcima je petokraka crvena zvijezda, čime Ugrešić upozorava da je Hrvatska već tri desetljeća nezavisnosti zagušena simbolima zla u javnom prostoru – kukastim križevima i ustaškim simbolima. Iako petokraka u vrijeme autoričinog odrastanja nije bila njezino životno opredjeljenje, ona je to zbog svega toga postala.

Izložbu je otvorio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ističući da se izložba savršeno uklapa u projekt Europske prijestolnice kulture i Rijeku kao otvoreni grad tolerantnosti, koji razumije i cijeni svoju prošlost te na tome gradi svoju budućnost.

Izložba je dio EPK-ovog programskog pravca Dopolavoro koji se bavi temom rada, a prema riječima Davora Miškovića, direktora udruge Drugo more, upravo školske početnice imaju funkciji oblikovanja mladog čovjek za njegov budući poziv. “Osim toga, početnice predstavljaju i ulaz djece u svijet vrijednosti društva, a puno tih vrijednosti govori o radu”, rekao je. Zbog toga je i cijeli galerijski prostor pretvoren u svojevrsnu “učionicu”.

Organizatori izložbe su Drugo more (Rijeka) i Multimedijalni institut (Zagreb), dok dizajn postava izložbe potpisuju Nina Bačun i Roberta Bratović (kolektiv OAZA) te Ela Meseldžić.

Program podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH te Grad Rijeka – Odjel za kulturu. Drugo more korisnik je financijske podrške Zaklade Kultura nova.

“Crvenu školu” može se razgledati do 26. ožujka.