U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci u subotu 5. rujna održana su dva otvorenja – izmijenjenog postava izložbe Art / Rat / Tranzicija te samostalne izložbe Mateja Kneževića „Case Report with Review“.

ART / RAT / TRANZICIJA (1990. – 1991. – 2000. – 2010. – 2020. – 2021.) izložba je čije se izmjene u postavu i otvorenja odvijaju u fazama: 29. srpnja, 5. rujna, 29. rujna i 10. listopada. Autori koncepta, ravnatelj MMSU-a Slaven Tolj i kustos Branko Cerovac, ovim radikalnim izložbenim projektom predstavljaju ključne momente, segmente, poetike, „medijalizacije“ i inovativne umjetničke prakse koje su se „prelamale“ i „križale“ na novijoj i suvremenoj riječkoj i hrvatskoj art-sceni u posljednjih 30-ak godina. Građani koji su se pridružili otvorenju bili su pozvani da sami otkriju što je novo u postavu i što se promijenilo.

Izložba „Case Report with Review“, vizualnog umjetnika i liječnika Mateja Kneževića, novi je site-specific ambijent u kojem materijali i forme, točke susreta uporabnog i estetskog, mjesta fizičkog i simboličkog prostora ostaju u umjetnikovom fokusu. Muzejskim zidom proteže se mural – dijagram inspiriran liječničkim dijagramima, ali s duhovitim riječima. Posjetitelj postaje odgonetač neobičnog grafičkog algoritma, uhvaćen u mrežu puteva koji vode do ispražnjenih kućica. Upute na spojevima dijelom su namjerno šaljive, dijelom preuzete iz znanstvenog žargona, a jezični pojačivači ostaju visjeti među ograđenim prazninama. Osim murala, umjetnik je prostor napunio „preprekama”, bolničkim barijerama kao komentar na pregrade koje su u današnje vrijeme postale obavezne. U odvojenom izložbenom prostoru u kojem je i postavljen „ Case Report with Review”, zvukom je postignuta dodatna dimenzija atmosfere.