MMSU je izložbu odlučio realizirati kao, kako se navodi, “radikalan izložbeni projekt prezentacije ključnih momenata, segmenata, poetika, medijalizacije i inovativnih umjetničkih praksi koje su se prelamale i križale na novijoj i suvremenoj riječkoj umjetničkoj sceni u posljednjih tridesetak godina”. Na taj potez se MMSU odlučio zbog okolnosti pandemije koronavirusa i pomjena u realizaciji programa Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Art Rat Tranzicija u riječkome MMSU

U razdoblju koje pokriva izložba, dogodili su se povijesni događaji poput osamostaljenja Hrvatske i Slovenije, raspad SFRJ, rat u Hrvatskoj i BiH. To razdoblje je na ovoj izložbi obilježeno referencijama na posljednji, 16. Biennale mladih jugoslavenskih umjetnika (1991.) i na rane „ratne“ izložbe (ratni plakati, „DEJA VU – 1941 – 1991“).

Autori koncepta, ravnatelj MMSU-a Slaven Tolj i kustos Branko Cerovac, odlučili su važan segment „riječke suvremene scene“ prezentirati putem uključivanja brojnih hrvatskih i inozemnih umjetnica i umjetnika u više faza i segmenata tijekom otvorenja i trajanja izložbe, sve do listopada 2020. .

Izložba se bavi razdobljem od umjetničkih predviđanja na prijelazu iz 80-ih u 90-te godine, obilježenih burnim, nerijetko konfliktnim, kontroverznim, paradoksalnim ili pak alternativnim, supkulturnim, subverzivnim i provokativnim umjetničkim osobnostima i projektima, usmjerenima na kritiku, dekonstrukciju, retro-avangardno preispitivanje i radikalnu interpretaciju svih velikih naracija i ideologija, navode autori koncepta.