Čileanski arhitekt hrvatskog podrijetla i svjetskog glasa Smiljan Radić i njegova partnerica Marcela Correa, čileanska kiparica, inspirirani gromačama u prostoru Ljubimer iznad Baške, postavit će skulpturu „Kapi“. Njihovo umjetničko djelo dio je projekta „Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture“, programskog pravca Lungomare Art, u sklopu kojeg će se postaviti 11 trajnih umjetničkih instalacija duž obale i otoka Kvarnera.

Svaki rad u određenoj mjeri povezuje baštinu i sadašnji trenutak. Ljubimer je jedna od karakterističnih kamenih struktura ovoga kraja koje se nazivaju mrgari, odnosno gromače s tlocrtom u obliku cvijeta, koje su se koristile za razvrstavanje ovaca različitih vlasnika. Ove strukture, koje su ljudi sagradili kako bi barem malo ukrotili divlje okruženje, osim na samom jugu otoka Krka nalaze i na susjednom otoku Prviću te na samo još dva mjesta u svijetu: Islandu i Walesu.

Marcela Correa i Smiljan Radić

Marcela Correa i Smiljan Radić

Čileanski umjetnici odlučili su osmisliti unikatno umjetničko djelo za ovo karizmatično mjesto. Izradit će skulpturu koja će se saživjeti s postojećim fascinantnim sustavom zidova koji su nekada služili za okupljanje ovaca.

Autori njen budući karakter opisuju na sljedeći način: „Ponekad nalazimo anonimna djela na neobičnim mjestima koja kasnije bivaju napuštena. Ta djela izgledaju primitivna i zavodljivo korisna unatoč njihovom napuštanju. Ona su djelić otpuštenog sjećanja… poput dugog suhozida u Baški. U tom slučaju stvarnost umjetničke realizacije jednako je važna kao i njeno iznenadno otkriće, kao da smo prvi istraživači koji su naišli na nju.“

Spuštanje helikopterom

Otvorenje instalacije, koja se realizira u suradnji s Općinom Baška, Turističkom zajednicom općine Baška te Društvom Sinjali, planira se u jesen 2020. godine. No, posebna atrakcija bit će i samo dopremanje skulpture na ovu zahtjevnu lokaciju, budući da će se „kapi“ morati na Ljubimer helikopterom.

Postavljanjem trajnih skulptura projekt EPK kreira novi svojevrsni kulturno-umjetničko-turistički put na Kvarneru. Skulpture i intervencije u prostoru koje se odvijaju na deset lokacija diljem obale i na otocima potpisuju domaći i međunarodni umjetnici koji ovoga puta ne kreiraju umjetnost za velike muzeje i velike kulturne centre, nego u malim sredinama rade svoje izuzetno vrijedne radove inspirirane životom upravo tih sredina. Njihovi radovi ovdje će trajno ostati i na specifičan način oživljavati prostore u koje se smještaju.

Skulpture duž Kvarnera

Osim iznad Baške, skulpture će se postaviti u Brseču, Lovranskoj dragi, Voloskom, u ribarnici u Rijeci, na riječkoj plaži Grčevo, u Kostreni, Crikvenici, u Loparu na otoku Rabu i u Malom Lošinju.

Pored čileanskih umjetnika, autori su renomirani umjetnici i umjetnice, dizajneri i arhitekti iz Hrvatske, Europe, Japana: Liam Gillick (UK), Jiří Kovanda (CZ), Numen/For Use (DE/AT/HR), Harumi Yukutake (JP), Sofie Thorsen (DK/AT), Davor Sanvincenti (HR), Pavel Mrkus (CZ), Igor Eškinja (HR), Ilona Németh (SK), Marián Ravasz (SK) i Nika Laginja (HR).)

Kalendar događanja