Dvama novim muralima u Vodovodnoj ulici započela je treća faza programa Rijeka murala, koji je sastavni dio projekta Europske prijestolnice kulture.

Ovoga puta svoje murale izrađuje dvoje hrvatskih autora Slaven Kosanović Lunar i Tea Jurišić na fasadama zgrada na adresama Vodovodna 15 i 23 u Rijeci. Murali bi trebali biti gotovi do sutra, 27. studenog, što će uvelike ovisiti o vremenskim uvjetima.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih grafitera i street art umjetnika Slaven Kosanović Lunar mural izrađuje u kolaboraciji s Ivom Kosanovićem – Smackom na fasadi zgrade na kućnom broju 15, koju oslikava svojim prepoznatljivim i duhovitim karakterima – mačkama.

Rijeka murala u Vodovodnoj (1)

Lunar i Smack prenose dobre vibracije svojim prepoznatljivim – mačkama

Tea Jurišić fasadu zgrade na kućnom broju 23 također oslikava svojim prepoznatljivim likovima – ljudima u duhovitoj i začudnoj igri boja, oblika i interakciji s objektima.

Rijeka murala do sada oživjela niz lokacija

U sklopu programa Rijeka murala u srpnju ove godine svoje su novo ruho dobile sjeverna fasada zgrade na adresi Vodovodna 8 (umjetnik Artez), južna fasada zgrade na adresi Vodovodna 23 (umjetnici Chez i Sarme), dok je muralist Miron Milić ukrasio zid smješten u Ružićevoj ulici, neposredno uz klub Život.

Tea Jurišić fasadu zgrade na kućnom broju 23

Tea Jurišić fasadu zgrade na kućnom broju 23 oslikava ljude u duhovitoj i začudnoj igri boja

Suradnjom organizacije Mjesni odbor Hartera i programa Rijeka murala u srpnju je rekonstruiran i mural u Vodovodnoj ulici između brojeva 23 i 25, koji prikazuje motociklista Marijana Kosića, a koji su izradili Marko Zurak i Petar Pinčić, studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, pod mentorstvom Elene Apostolovski iz Galerije SKC.

Jadranka Lacković i Vladimir Tomić oslikali su početkom veljače ove godine zapadno pročelje zgrade Ivexa na Delti muralom Poznato mjesto/ A Familiar Place.

Program Rijeka murala, koji je dio programa Slatko i slano Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture za cilj ima povećanje vidljivosti ulične umjetnosti, njezine vrijednosti i doprinos kvaliteti života.

Kalendar događanja

Izložba
 • 09.04. – 27.04.
 • (19:00)

Izložba “Budi susjed!” i Urbani separe u Galeriji Kortil

Izložba pokazuje što se dogodi Rijeci kada se spoji deset tisuća susjeda, posjetitelja, stručnjaka, volontera, institucija, partnera, turista i mjesnih odbora...

Detaljnije

Radionica
 • 20.04.
 • (12:00)

Geštalt psihološka radionica

Geštalt psihološka radionica o gaslightingu na kojoj će psihologinja Mia Rukavina nastojati stvoriti prostor za holistički pristup temi s fokusom na osnaživanje žena...

Detaljnije

Izložba
 • 19.04. – 20.04.
 • (12:00)

Izložba na Sajmu 3N: Napusti normalne naprave

Zagrebačka Radiona te slovenski kolektivi Cirkulacija2 i BridA sudjeluju u izlagačkom dijelu Sajma 3N: Napusti normalne naprave u dvorani Filodrammatice...

Detaljnije

Druženje
 • 23.04.
 • (18:30)

Upoznaj umjetnika u MMSU-u: Vlad Nancă

Rumunjski umjetnik Vlad Nancă, koji je trenutno u Rijeci na umjetničkoj rezidenciji Kamov, predstavit će nam svoju dvadesetogodišnju karijeru...

Detaljnije

Predavanje
 • 25.04.
 • (13:00)

Predavanje „EU projekti – moj izbor za karijeru!“ na Filozofskom fakultetu

Predavanje će održati Srđan Kerčević iz Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije....

Detaljnije

Književni susret
 • 26.04.
 • (18:00)

Impulse festival: Promocija “Antologije hrvatske i srpske slem poezije” u GKR-u

Jedinstveni kulturni poduhvat koji na jednom mjestu okuplja 64 pjesnika i pjesnikinje iz dviju susjednih država koji na 368 stranica predstavljaju svoju poeziju ...

Detaljnije