VIDEO

17.01.2020.

"Nevidljive granice": Izložba posvećena ljudima koji prolaze 'ispod radara'

Autor: Sara Blažić

U sklopu pretprograma izložbe "Granice – između reda i kaosa" Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja otvorena je izložba "Nevidljive granice". Izložba je nastala u suradnji s Građanskim muzejskim vijećem i predstavlja rezultate rada članova pet udruga u modelu sudioničkog upravljanja u kulturi - Udruge Žmergo, Kreativnog kolektiva Kombinat, Centra za poticanje darovitosti, Udruge slijepih Primorsko-goranske županije te Matice umirovljenika Grada Rijeke.

Izložba

Izložbom Nevidljive granice organizacije-članice Građanskog muzejskog vijeća (GMV) progovaraju o problematici s kojom se susreću u svom svakodnevnom radu: o statusu umirovljenika te razlozima njihove nedostatne uključenosti u život naše zajednice, otvaraju kompleksnu temu integracije slijepih i slabovidnih osoba u društvu, progovaraju o otežanim uvjetima rada kojima je izložen izrazito propulzivni sektor našeg gospodarstva – kreativne industrije i pitaju se, jesmo li kao društvo u stanju prepoznati najveći potencijal s kojim raspolažemo – darovitu djecu?

Izložba Govore o našim sugrađanima i sugrađankama, djeci i odraslima, koji prolaze „ispod radara“ te čine nevidljiv, a time i diskriminiran, dio naše zajednice. Podsjećaju i na negativnost utjecaja čovjeka na prirodni svijet. Gomilanjem otpada uništavamo planet i činimo ga nevidljivim budućim generacijama. Osim što upozoravaju, organizacije-članice predlažu rješenja. Brojne aktivnosti koje u svom radu provode put su ostvarivanja boljih uvjeta, mogućnosti i prava za pojedinca i društvene skupine kojima su posvećene. A brojni postignuti uspjesi svjedočanstva su pomicanja granica vidljivog, nauštrb onog nevidljivog.

Izložba će imati posebne audio-vodiče prilagođene za slijepe osobe te grafički katalog prilagođen osobama s oštećenjem vida.

Izložba je otvorena 15. siječnja, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka i ostaje otvorena mjesec dana, do 15. veljače 2020.