Ne, ovo nije još jedan od naslova koji tretira pojavu jugoslavenskog novog vala kao svetu kravu već izražava kritički odmak beogradskog publiciste naspram onog doba s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih, doba koje je nepokolebljivo promijenilo lice domaćeg rokenrola i postalo potpornim stupom u nastupnim periodima za buduće izvođače i autore.

Mnogi od aktera iz tog vremena bili su vođeni idealima koji su im vrijedili i više od života. Neki su uspjeli opstati, no mnogi nisu.

No, vratimo se ovoj briljantnoj knjizi svježe objavljenoj u ediciji Naklade Ljevak iz Zagreba. Dušana Vesića smo već imali sreće upoznati s njegova dva izuzetna naslova objavljena u proteklim godinama: iscrpnoj biografiji o Bijelom dugmetu ‘Šta bi dao da si na mom mjestu’ i emotivnoj priči o ‘Magi, kao da je bilo nekad’, klavijaturistici grupe EKV. Tijekom predstavljanja ove posljednje knjige širom regije Vesić je paralelno započeo rad i istraživanje na temu jugoslavenskog novog vala, odlučan u naumu da vlastita, kao i tuđa ona autentična iz prve ruke, svjedočanstva ne ostavi bezdanu prošlosti već ih zabilježi.

Zamisli život... Novi val - prva generacija

Zamisli život… Novi val – prva generacija

Možda za neke mlade čitatelje, ili pak samo za nas koji smo, da nam posluži kao podsjetnik, prolazili tim oceanom kompleksnih društvenih kako političkih tako i kulturnih mijena koje su se zbivale ubrzanom dinamikom. Vesić, naravno, polazi najprije iz svoje osobne perspektive u nizanju događaja i likova o kojima piše, no nikada ne zaboravlja postaviti određenog izvođača u odgovarajući društveni kontekst, onaj u kojem smo odrastali i kojim je sve prožeto, i zanimljivo, nikada ne upada u zamku patetike i bezuvjetno glorificiranje nego održava strog pogled, poput učitelja. Kako je nastala riječka scena, mi lokalci to uglavnom znamo, pionirima pokreta Parafima i Termitima posvećena su poglavlja, a mnogi detalji iz njihove živahne karijere postaju jasni i transparentniji tek nakon čitanja knjige!

Tko je imao probleme s murijom, a tko ih je maštao radi stvaranja vlastitog mita, tko se uspio izdignuti iznad svojeg socijalnog podrijetla, gdje je i kada droga našla svoj puteljak do muzičara, čiji su akteri imali toliko sreće boraviti tijekom punkerskih godina upravo u Londonu i vraćali se na kućne adrese s naramkom novih ploča i atraktivnim instrumentima, kako su omladinske organizacije otvarale podrumske prostore za bendove? Na sva ova pitanja Vesić ima odgovor, sasvim je svejedno da li je u pitanju grad Ljubljana, Rijeka, Beograd, Novi sad ili Zagreb.

Vesić piše precizno, koncizno, savjesno i što je najvažnije pitko i prohodno. Tekst nije ni na trenutak zasićen samodopadnim primjedbama već naprosto teče temperamentno i autoritativno naprijed prema razriješenju. Upravo kao prema pravilima dobro složenog scenarija koji slijedi zaplet u trileru.

Autorovi su osjećaji prema novom valu, nepobitno, lijepi i ugodni, no kad je to potrebno pokazuje im i otpor, ali i razumijevanje s obzirom na uvjete u kojima su nastajale pojedine snimke najvažnijih izvođača. Sve što je dosad živjelo o tom vremenu u sjećanjima i pričama, dnevnicima i časopisima, Vesić je zaokružio u jednu prošlost, koja je završena prema njegovim razmišljanjima naglo 1982. godine, u izvrstan i napet vjerodostojan i vrijedan dokument.

Knjiga sadrži i nekoliko nikad dosad objavljenih fotografija Pankrta, Parafa, Termita, Prljavog kazališta, Azre (prve postave koja je uključivala Juru Stublića, Mladena Juričića, Branka Hromatka, Marina Pelajića i njegovo visočanstvo, Johnnyja Štulića), Filma, Haustora, Idola, Električnog orgazma, Pekinške patke, i tako dalje… I još samo jedna udica – jeste li znali da je Štulić odsvirao jam session ’78. s nekim članovima Parafa? Ne? Razlog više da ne propustite ovo štivo!

https://www.youtube.com/watch?v=vVOUrPyNfh8

Kalendar događanja

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Radionica
 • 23.07.
 • (18:00)

Ljetna priča iz Benčića: radionica „Poljoprivredna vježbenica #1“

Gdje zabiti prvu lopatu? Pitanje je to s kojim je počinjao svaki čovjek, a onda i civilizacija. Odgovor na to pitanje dat će nam vlasnica OPG-a Anino povrće, Ana Smokrović...

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije