Junaci ovog romana hodaju po šumama Gorskog kotara, vrte se oko Lokvarskog jezera, osluškuju pucketanje drva u kaminu, gledaju kako otpada lišće sa stabala, mjere visinu snijega, druže se sa susjedima koji su također pobjegli iz grada u ovo živopisno provincijalno mjestašce, toliko nalik Kingovu Maineu. Ljeti je, naravno, ovo predivan odabir za bijeg od nepodnošljivih asfaltnih vrućina i nebodera, čak su i odlasci na jezero toliko nalik na morsku idilu. Djeca urlaju od sreće, prskaju se, roditelji ih s ljubavlju promatraju, neki od njih ‘zajašu’ kajak i pretražuju malene zaljeve, svaki je trenutak ispunjen slikama, fotografijama, ujednačenim ritmom života i autorova pripovijedanja. No, kad se počinje bližiti jesen, pa potom zima, stvari se mijenjaju.

Milan Zagorac ZAGI, Photo by Kristina Barišić

Milan Zagorac / Photo by Kristina Barišić

Nestaje ona ugodna toplina, pod nogama već šuškaju prvi listovi, stanovnici se polako zatvaraju u svoje domove, pripremaju zimnicu, drva za ogrjev. Upravo ovdje kreće zaplet ovog napetog romana. Glavni lik, Vili, odlazi do lokalnog distributera drvima, no ne uspijevaju naći zajednički jezik oko cijene kubika. Ubrzo nakon toga lokalac, sklon pokojoj čašici više, nestaje s lica zemlje. Policija se počinje zanimati za slučaj. Vilijeva obitelj, isprva prikazana sretnom, uskoro počinje pokazivati znakove napuklina, ozračje uznemirenosti zahvaća njihov dom. Nered unosi Iva, majka troje djece, udana za Dina koji često izbiva iz kuće, zaposlenog kao vodiča u kraju. Drveće drugačije treperi kad se ona nađe u Vilijevoj blizini, a to uskoro shvaća i njegova supruga Tina. Unatoč tomu, druže se jer sin Lucijan, kojeg ona čuva tijekom cijeloga dana dok Vili radi u riječkom komunalnom društvu, ipak ima društvo troje gotovo vršnjaka. No, osim što se zahuktava najprije platonski odnos dvoje susjeda, Vili se opet nađe u neobičnim okolnostima, u svađi s nekom malo komu simpatičnom gospođom značajnog, međutim, društvenog statusa. Samo koji dan nakon tog okršaja Svadljivica je pronađena utopljena u jezeru. Trag odvodi inspektora Iliju ponovno do Vilija. Sada se i Viliju čine vlastiti pokreti glasnima i napadnim, počinju ga proganjati noćne more, ispunjava ga panika. Uto, u strukturu romana ulazi novi lik – terapeut, psihijatar, psiholog. Pažljivo sluša Vilijeve ispovijedi, no shvaća da mnogo toga zapravo ne govori iskreno, već poseže za manipulacijama.

Krimi rukopis

Roman ‘Ispod debelog leda’ je vjerojatno, dosad, najbolje ispisani Zagorčev krimi rukopis. Ispunjen je pažljivim tkanjem naoko bezbrižnih detalja iz obiteljskog života, čak u početnom dijelu u vrlo melankoličnom toplom tonu, no što više radnja odmiče tako se mijenja i dinamika odnosa među likovima, kao i međusobni način ophođenja koje postaje vrlo agresivno i vulgarno, nalik kriještanju vrana. Napeta atmosfera koju prati okruženje prigušenog bijesa nabujalog u svim likovima uslijed posljedica covid pandemije, počinje izlaziti na vidjelo u sitnim nesporazumima i nezaustavljivo poput lavine rušiti dugogodišnji odnos dvoje supružnika. Nekad nepomična površina leda ispod kojeg su živjeli u udobnoj rutini postaje stratište, mjesto u kojem više ne živi ljubav, nego ravnodušnost, a uskoro i mržnja. Roman će se po čitatelju prigušeno slijevati, a potom postati ledeni mraz oštrica kojem se neće dati samo tako uzmaknuti jer jednom kad uzmete ovo štivo u ruke ne možete prestati čitati. Zrak oko vas će ispuniti hladnoća, šuma, magličasti ambijent iz kojeg svaki čas može iskočiti kakva utvara, a tišina koju ćete osjetiti bit će gusta i, paradoksalno, jezivo glasna.