Na svečanom otvorenju 14. Vriska – riječkog sajma knjiga i festivala autora, što se jučer održalo u perivoju Guvernerove palače – Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, proglašen je dobitnik V.B.Z.-ove Nagrade za najbolji neobjavljeni roman.

Nagradu je za rukopis pod nazivom „Jedno proljeće“ dobio književnik Ivica Prtenjača, kojem je ovo drugi put da je osvojio prestižnu V.B.Z.-ovu nagradu. Prvi put osvojio ju je 2014. godine za višestruko nagrađivani roman „Brdo.“

Prtenjači, rođenom Riječaninu, nagradu su uručili pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar i direktor V.B.Z.-a Mladen Zatezalo.

„Nalazimo se u prostoru koji mi je poznat na mnogo načina, vidim ljude koje poznajem desetljećima, ovo je moja prva knjiga u kojoj je Rijeka lik. Nije zadnja, ova knjiga je nastala iz priča u kojima se bavim Rijekom. Jako sam sretan, osjećam se gotovo obiteljski, ali i jako počašćen da nisam samo dečko sa Zameta, već sam na neki način i netko između tih korica…“, kazao je tom prilikom Prtenjača.

Njegov nagrađeni rukopis izlazi iz tiska pod naslovom „Sine, idemo kući“ te se od 12. rujna može pronaći u knjižarama i u V.B.Z.-ovoj web knjižari.

Roman o bolesti i konačnosti, ali i radosti života

U konkurenciji od čak 142 žanrovski i tematski doista raznorodna rukopisa, koliko ih je ove godine prispjelo na natječaj, žiriju u sastavu Jagna Pogačnik, Strahimir Primorac, Mile Stojić, Drago Glamuzina i Vanja Kulaš bilo je izuzetno teško odabrati najbolji, no zbog unikatnog pristupa proznom promišljanju i stilske rafiniranosti jednoglasno je odabrao upravo ovaj, roman o bolesti i konačnosti koji međutim pulsira od emocije i živosti, konačno – od radosti življenja.

Žiri je u obrazloženju istaknuo da je forte nagrađenog romana, u čijem su centru majka, otac i sin, koji u mnogim svojim segmentima mapira grad Rijeku i tamošnje radništvo, uz autorsku snagu i zrelost, svojevrstan lirski minimalizam – preciznost meke rečenice, kao i raskošan jezik kojim se istodobno zauzdava i oslobađa njegova bogata osjećajnost.

Nagradu za Najbolji neobjavljeni roman 2002. godine utemeljuje direktor i osnivač V.B.Z.-a Boško Zatezalo, kao književnu nagradu s najvećim nagradnim fondom u Hrvatskoj, što ona ostaje i do današnjeg dana. Specifičnost ove nagrade jest da se dodjeljuje najboljem neobjavljenom romanu iz cijele regije, a rukopisi se šalju na natječaj anonimno, pod šifrom. Nagrada se sastoji od objavljivanja pobjedničkog romana i novčanog iznosa od 100.000 kuna bruto.

V.B.Z. pokušava osigurati pobjedničkim romanima i prijevode na velike jezike pa su dosadašnji romani „Katarina, Velika i Mala“ Olje Knežević i „Divljakuša“ Marine Šur Puhlovski objavljeni i na engleskom jeziku, „Brdo“ Ivice Prtenjače objavljeno je na njemačkom, a nedavno je izašlo i englesko izdanje romana “Specijalna potreba” Lade Vukić.

Otvorenje V.B.Z.-ove knjižare

14. Vrisak nastavlja s festivalskim programom, u kojem do kraja tjedna donosi preko 40 književnih programa, promocija okruglih stolova i radionica. Tema ovogodišnjeg Vriska je „Rijeka poezije“ – vraćanje stihovima u doba pandemije, potresa i nesigurnosti, komercijalizacije umjetnosti i nedostatka vremena za kulturu. Bit će predstavljena nova izdanja više od 10 pjesnika i pjesnikinja, s kojima će se, osim o njihovom pisanju i nastanku novih zbirki, razgovarati i o poziciji i ulozi poezije u suvremenom društvu.

U nastavku Vriska, danas, 13. rujna, V.B.Z. službeno otvara svoju drugu knjižaru u Rijeci u Krešimirovoj 28 pa od 11 sati autorice i autori, gosti ovogodišnjeg Vriska, potpisuju primjerke knjiga koje se mogu nabaviti u knjižari po sajamskim cijenama. U okviru programa „Na margini“ u 12 sati Ivica Prtenjača i Lada Vukić razgovaraju s prevoditeljima svojih romana, Klausom Detlef Olofom i Christinom Pribichevich-Zorić uz moderaciju Marka Pogačara, a u 13 sati Desk Kreativne Europe organizira Kreativni kutak za profesionalce, u kojem informira sve zainteresirane o projektima i mogućnostima njihove realizacije u sklopu Kreativne Europe.

Danas četiri književna susreta u Exportu

U popodnevnim i večernjim satima Vrisak donosi četiri sjajna književna programa u riječkom Exportu, koja će se moći pratiti uživo na Facebook stranici festivala te Youtube kanalu V.B.Z.-a te Mojoj Rijeci.

U 18 Rajko Grlić i Nikola Petković razgovaraju o knjizi „Sjećanja i neobjavljene priče“ (V.B.Z.) Eve Grlić, intimnom svjedočanstvu jednog vremena, a u 19 sati, prevoditeljica Lea Kovács i pjesnik Marko Pogačar razgovaraju s velikim marokansko-francuskim pjesnikom Abdellatifom Laâbijem o antologijskom izboru njegove poezije u novoj knjizi „Stablo pjesama“ (V.B.Z.).

U 20 sati Ivana Bodrožić razgovara s Vedranom Rudan o njenoj knjizi kolumni „Puding o vanilije“ (V.B.Z.), još jednom beskompromisnom naslovu koji precizno secira našu svakodnevicu, dok drugu festivalsku večer s početkom u 21 sat zatvara promocija romana „Ja sam“ (Buybook), na kojoj autor Damir Uzunović i Jagna Pogačnik predstavljaju ovo iznimno emotivno djelo.

Više o festivalu Vrisak dostupno na poveznici: https://vrisak.vbz.hr/