Na svečanoj dodjeli nagrada u V.B.Z.-ovoj knjižari u Z centru u Zagrebu žiri književnog natječaja ovog nakladnika “Sve je lako kad si mlad” za kratku priču za mlade, proglasio je po tri pobjedničke priče mladih u kategorijama do 14 godina te od 15 do 18 godina.

U kategoriji do 14 godina titulu pobjedničke priče odnijela je priča “Šoping groznica” Roka Juretića, učenika 8. razreda iz Rijeke, i to za originalan pristup temi i dobro razrađeno pripovijedanje puno humorističnih elemenata. “Njegova priča kratka je crtica iz svakodnevnog života i bavi se tipičnim ovdašnjim obiteljskim odlaskom u trgovački centar. Takvi odlasci, kao što svi dobro znamo, znaju potrajati i cijeli dan te se pretvoriti u pravi izlet. Priča je sažeta, s dobro razrađenim uvodom, središnjim dijelom i duhovitim zaključkom, bez nepotrebnih epiteta i opisa. Mladi pripovjedač žiri je osvojio jednostavnim pripovijedanjem punim humorističnih elemenata. Ova priča nasmijat će mlade i starije te donijeti dašak humora u našu svakodnevicu.”, navodi se na V.B.Z.-ovom portalu.

Roko Juretić / Foto: VBZ

Drugo mjesto u kategoriji mlađih učenika pripalo je toploj ljudskoj priči “Zelena vrata” Marine Gvozdenović, učenice 8. razreda iz Mostara, a treće priči “Muke po posljednjem tjednu 1. polugodišta školske godine 2021./2022.” Tare Pije Zekić, učenice 8. razreda iz Rijeke.

U kategoriji priča mladih od 15 do 18 godina starosti, prvo mjesto osvojila je priča “Sve je lako kad si mlad” Anđele Zrnić, petnaestogodišnje učenice iz Banje Luke, u kojoj je autorica, kako je istaknuto u obrazloženju žirija, pokazala izuzetnu pripovjedačku zrelost i napisala pravu kratku umjetničku priču.

Drugo mjesto u ovoj kategoriji osvojila je priča “Krila” Lare Vidušek, učenice 4. razreda gimnazije iz Zagreba, dok je treće mjesto u kategoriji starijih učenika osvojila priča “Nježno klupko djetinjstva” Fabijana Vođinca, učenika 1. razreda gimnazije iz Slavonskog Šamca.

Poticanje mladih na čitanje i pisanje

Književni natječaj “Sve je lako kad si mlad?” namijenjen je mladima do 18 godina starosti a inspiriran je knjigom autorice Linn Skåber i ilustratorice Lise Aisato “Mladima”, objavljene u V.B.Z.-ovoj biblioteci ‘Na margini’ pod pokroviteljstvom programa Kreativna Europa Europske unije.

Cilj je natječaja potaknuti mlade ne samo na čitanje nego i na pisanje. Na natječaj, koji je bio otvoren do 31. siječnja, pristigle su 83 priče sudionika od deset do osamnaest godina starosti. Rukopisi su stigli iz cijele Hrvatske, ali i iz susjedne BiH.

U sklopu objave natječaja, V.B.Z je pokrenuo novu biblioteku V.B.Z. junior posvećenu osnovnoškolcima, u kojoj će se naći zabavne knjige najboljih domaćih i stranih autora i autorica, atlasi, enciklopedije i mnogi drugi zanimljivi i edukativni naslovi koje će razvijati ljubav prema knjizi kod mladih čitatelja.

Žiri je u osvrtu na književnu produkciju mladih autora u prvoj godini provedbe natječaja istaknuo kako se pokazalo da su mladi autori i autorice uistinu zanimljivi i maštoviti te da im ne nedostaje tema o kojima bi pisali.

Bavili su se tako svime što muči njihovu generaciju: sveprisutnom pandemijom koronavirusa koja najviše pogađa upravo njih; školom; odnosima s prijateljima, braćom i sestrama, roditeljima; pisali su kako je to kad si drukčiji od drugih, bilo je tu i crtica iz svakodnevnog obiteljskog i društvenog života, ali i njihovih iznimno zrelih razmišljanja o životu, odrastanju, budućnosti, težnjama…

Žiri, u kojemu su bili urednica Sandra Ukalović, prevoditeljica i stručna suradnica V.B.Z-a Nikolina Dadić, voditeljica društvenih mreža V.B.Z-a Vedrana Bibić, urednica dječjih knjiga Aleksandra Stella Škec i urednica Koraljka Penavin, u siječnju ove godine odabrao je 15 finalista i finalistkinja, među kojima su na svečanoj dodjeli u utorak u V.B.Z.-ovoj knjižari u Z centru u Zagrebu odabrane po tri najbolje priče mladih do 15 godina te tri priče mladih od 15 do 18 godina starosti.

V.B.Z. je za šest učenika i učenica pripremio pakete knjiga i opreme za školu Eurotradea, a pobjedničke priče dostupne su na mrežnoj stranici vbz.hr, te će biti objavljene na kulturnom portalu Booksa.

(Dobitnici VBZ-ove nagrade za mlade / Foto: VBZ facebook)

Kalendar događanja

Predavanje
 • 16.07.
 • (19:30)

Ljetna priča iz Benčića: predavanje o riječkim neboderima „Pogled iznad Benčića“

Saznajte kako je osmišljena i realizirana “neboderizacija” Rijeke tijekom 20. st. te kakve su stavove o stambenim tornjevima imali vodeći akteri tadašnje društvene stanogradnje...

Detaljnije

Radionica
 • 17.06. – 18.07.
 • (00:00)

„Poezija je sloboda“ – radionice poezije s Fridom Šarar

Radionice poezije Fride Šarar odvijat će se kroz deset susreta te je poželjno sudjelovanje na svakom. Prijave se primaju putem online obrasca...

Detaljnije

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije