“Hod za slobodu”, u organizaciji inicijative Građani i građanke Rijeke, koja okuplja niz organizacija civilnog društva, održao se danas u centru grada. U povorci je sudjelovalo više od 1.500 građana i građanki, navode organizatori. Glavne poruke skupa bile su sloboda na pravo izbora i očuvanje postojećih ljudskih prava.

Rijeka je još jednom poručila da je za život protiv svake prisile, nasilja i diskriminacije te da je za zaštitu onih koje su još uvijek slabije – za slobodu žena da same odlučuju o svom tijelu te budu jednakopravne članice društva.

S transparentom “Za izbor, za različitost, za ljubav” građani su, skandirajući “Ne damo prava, ne damo slobode”, mirno prošli zapadnim dijelom Korza, do Jadranskog trga, gdje je priređen program s prigodnim govorima.  “Moj mozak odbija povratak u srednji vijek”, “Moja jajašca, moj omlet”, “Priziv savjesti = Uskraćivanje skrbi”, “Ne diraj me s krunicom u rukama, sloboda je stvorena u mukama”, “Nećemo natrag” i “Izvini ako moja prava smetaju tvojoj mizoginiji”, neki su od transparenata iz povorke “Hod za slobodu”.

“Od prošle godine, kad smo se prvi put okupili i pokazali zajedništvo u obrani sloboda, situacija nije ništa bolja. Naprotiv, naše je društvo u još brojnijim društvenim i političkim problemima – nesigurnost radnih mjesta, ispodprosječna primanja, propadanje industrije, visoka tolerancija na korupciju, stranačka podobnost kao kriterij društvenog uspjeha, opadanje kvalitete i dostupnosti zdravstvenih usluga, obrazovanje na sramotno niskim razinama, novinari u strahu a crkva kao važan politički akter. U tom kontekstu, neobično nam je da već izboreno pravo na siguran prekid trudnoće predstavlja veću prijetnju i problem po ovo društvo od svega navedenog”, navode iz inicijative Građanke i građani Rijeke, te sugrađankama i sugrađanima još jednom zahvaljuju što su tu poruku prepoznali i podržali.

Organizatori “Hoda za slobodu” su mnogobrojne riječke udruge, među njima PaRiter, udruga za ljudska prava i građansku participaciju, udruga Delta, Udruga za pomoć ovisnicima Vida, Udruga za razvoj civilnog društva SMART, Kreativni kolektiv Kombinat, Centar za nenasilje i ljudska prava SOS Rijeka, Lezbijska organizacija Lori, udruge Filmaktiv, LFF i RiRock.

Više u prilogu.