Zastava Hoda za slobodu na zgradi gradske uprave izvješena je kao simbol potpore Grada Rijeke slobodi i dostojanstvu, pravu na samostalno odlučivanje o vlastitom životu i budućnosti, kao potpora poštivanju ljudskih prava, ravnopravnosti, humanosti i solidarnosti.

“Hod za slobodu simbol je otpora novom konzervativizmu i lažnom moraliziranju. Hod za slobodu je simbol otpora uplitanju razno raznih struktura upitnih motiva, zaleđa i namjera u živote ljudi, u pravo žena da odlučuju o svojoj budućnosti. Isto tako, poruka otpora koju građanke i građani Rijeke šalju hodajući u Hodu za slobodu rođena je kao reakcija već na prvi Hod za život održan u našem gradu. Zbog svega navedenog, zbog otpora napadu na stečena ljudska prava, zbog otpora uplitanju u najintimnije odluke žena, zbog otpora pokušajima dokidanja sloboda, na riječkoj gradskoj upravi danas visi zastava Hoda za slobodu”, poručuje gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Gradonačelnik dodaje i kako zabrana pobačaja nije, ne može i ne smije uopće biti opcija u suvremenom i modernom društvu te da taj postupak  mora biti dostupan u svim bolnicama, kao siguran medicinski zahvat. “Istovremeno, društvo mora raditi na edukaciji i seksualnom odgoju i dati građanima znanje temeljem kojeg će lakše i kompetentnije odlučivati o svojoj budućnosti”,  kaže Filipović.