Više stotina građana prošlog petka sudjelovalo je u mirnoj prosvjednoj povorci Hod za slobodu, koja je krenula od Jadranskog trga preko Korza do Konta, zalažući se za pravo na donošenje odluka o vlastitom tijelu i imanju djece.

Prosvjednici su nakon povorke održali govore u kojima su istaknuli da će odluka Vrhovnog suda SAD o ukidanju prava na pobačaj imati posljedice na cijeli svijet. “Konzervativne struje u Hrvatskoj jedva čekaju da deliberaliziraju zakone o pobačaju”, istaknula je jedna od organizatorica prosvjeda Jelena Androić, dodajući da je situacija u Hrvatskoj lošija nego prije četiri godine, kad je organiziran prvi Hod za slobodu.

Prosvjed je održan nakon dvije godine stanke zbog pandemije, a organizirala ga je inicijativa Građanke i građani Rijeke. Skup je završio aktivističkim radionicama izrade vlastitih natpisa na platnenim torbama te bedževima.

Među sudionicima su bili predsjednica riječkoga Gradskog vijeća Ana Trošelj te zamjenici gradonačelnika Rijeke, Sandra Krpan i Goran Palčevski.

Kalendar događanja