Devetnaesti Festival europske kratke priče u Rijeci i Zagrebu od 4. do 9. listopada predstavio je neke od najvećih svjetskih književnika koji se bave temama različitosti.

Bogat program, u formi panela, čitanja, projekcija i razgovora, pokrio je teme u rasponu od migracije i širenja nacionalizma do europskog odgovora na pandemiju koronavirusa, a u njemu su, uz domaće autore, sudjelovala velika inozemna imena poput Yanna Martela, Marine Lewycki, Eduarda Halfona, Mazena Marroufa, Irvinea Welsha i dr.

Programski direktor FEKP-a Roman Simić

Programski direktor FEKP-a Roman Simić

U sklopu festivala predstavljen je i projekt “Vozim ti priču” nastao u koprodukciji s programskim pravcem Kuhinja različitosti Rijeke 2020 – EPK. Pet riječkih umjetnica i umjetnika vozilo se kopnenim, željezničkim i morskim putem, pričajući sa svojim vozačima iz Čistoće, Jadrolinije, HŽ-a, Autotroleja i privatnog sanitetskog prijevoza, o temama koje im život znače, razmjenjujući, često i humoristična, iskustva rada i vlastitih zanimanja. U projektu su sudjali Ivan Mišković, Kristina Posilović, Nika Rukavina, Zoran Štajdohar – Zoff te Vladimir Tomić Mosk.

Zoran Štajdohar Zoff jedan je od autora u projektu "Vozim ti priču"

Zoran Štajdohar – Zoff jedan je od autora u projektu “Vozim ti priču”

Također, dodijeljene su nagrade za pobjednike natječaja za kratku priču  –  FEKP19, koji je bio namijenjen mladim piscima do 19 godina. Ovogodišnji natječaj bio je osmišljen pod parolom ‘vizije budućnosti’, a svoje priče poslalo je 53 učenika osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske i susjednih država. Apsolutna pobjednica natječaja bila je desetogodišnja Zagrepčanka Alisa Ciglar Tišljar s pričom “Duga na početku kraju puta, budućnost se čini ljuta”.

Pobjednica FEKP19 Alisa Ciglar Tišljar i Davor Mandić

Pobjednica FEKP19 Alisa Ciglar Tišljar i Davor Mandić

Najveća novost ovogodišnjeg festivala je suradnja s jednim od najznačajnijih svjetskih književnih festivala, britanskim Hay festivalom.

Program Hay Festivala donio je, između ostalog, i promocija knjige “Europa 28 – Žene o budućnosti Europe” koja je istovremeno objavljena na engleskom, hrvat­skom i španjolskom jeziku. Ova antologija donosi vizije budućnosti 28 kreativnih umova europskih spisateljica, znanstvenica, poduzetnica i umjetnica. Knjiga donosi nevjerojatnu raznolikost perspektiva te nudi novi pogled na kontinent koji se neprestano mijenja, pogotovo sada u svijetu pogođenim Covidom, te predlaže načine na koje bi mogao biti obno­vljen.

Događanja u sklopu Festivala europske kratke priče i Hay festivala održavala su se dijelom online, a dijelom uživo u Exportu na riječkoj Delti.