U subotu 4. srpnja na plaži Ploče ispod Bazena, Kantrida će i službeno postati Europskim kvartom kulture. Upravo to proglašenje bio je povod za okupljanje u zanimljivom ambijentu Lučice na Kantridi, koja po svemu zaslužuje biti dijelom jednog ovakvog jedinstvenog projekta. Pod budnim okom domaćina Nenada Krnete Krkija, predstavljen je čitav projekt Kantride FKK 2020, što će od ove subote pa sve do kraja rujna Kantridu zaista činiti posebnim kvartom na europskoj kulturnoj karti.

A o čemu je tu zapravo riječ? Prije dvije godine, otprilike u isto vrijeme kada je Rijeci dodijeljena titula Europske prijestolnice kulture 2020., rođena je ideja o Kantridi Europskom kvartu kulture FKK 2020, kao jedan veliki doprinos velikom projektu. Iako u startu osmišljen kao nezavisan, brojne su okolnosti utjecale na to da FKK 2020 postane jedan od programa koji će EPK učiniti prepoznatljivim u Rijeci i šire.

Subotu otvara ronilački Eko Prasac i podizanje EPK zastave

Odbrojavanje je, dakle, završeno, sve je spremno za ceremonijal otvaranja Kantride europskog kvarta kulture.

Nakon gotovo dvije godine od pripreme došli smo do otvaranja Kantride kao Europske prijestolnice kulture – započeo je Damir Čargonja Čarli, idejni autor i voditelj čitavog projekta.

Damir Čargonja Čarli, Kristian Sirotich, Zoran Majstorović, Irena Kregar Šegota / Foto Tajči Čekada

Riječ je, dakle, o manifestaciji pokrenutoj kao nekakav naš doprinos Rijeci Europskoj prijestolnici kulture. Cjelodnevni program u subotu kreće ujutro našom poznatom akcijom EKO Prasac, koju već osam godina organizira Goran Kolundžić iz KPD INA Kostrena, što će ovoga puta objediniti čitavo područje Kantride pa će  stotinjak ronioca čistiti podmorje od 3. maja do Bivia. Svi ti ronioci okupit će se nakon toga na plaži Ploče i u svojevrsnoj nagradnoj igri tražit zastavu EPK na dnu mora, koja će potom biti podignuta na jarbol. Ima tu i simbolike, bit će to na neki način novo buđenje projekta EPK, ali sa strane lokalne zajednice. Uslijedit će performans Igora Anjolija s njegovom narodnom kuhinjom, pa performans „Radilište 69“ Ivane Kalc i Tajči Čekade, a negdje oko 21 sat započet će koncert „Ostajem u Rijeci“, što je ujedno programska smjernica i light motiv čitavog ovog projekta Kantrida FKK 2020.

Koncert legendarnih riječkih bendova

Na koncertu će nastupiti pulski trio Urar, a potom riječki Mrave brojim i legendarni Grč i Paraf. Program će se nastaviti operom “Navale” Zorana Majstorovića, te vatrometom i zabavom do jutra – rekao je Čarli, dodajući da će se projekt nastaviti tijekom čitavog ljeta, uz veliko finale krajem rujna.

Bez obzira na sve što se izdešavalo, Rijeka ipak jest Europska prijestolnica kulture i mi svi zajedno moramo pokušati iskoristiti svaki mogući trenutak da ove godine nešto napravimo. Ovakva jedna šansa da iznova budemo Europska prijestolnica kulture više nam se nikad neće ponoviti – zaključio je Damir Čargonja Čarli i riječ prepustio Ireni Kregar Šegota, novoj direktorici tvrtke Rijeka EPK 2020.

Ovaj program bio je dio našeg javnog poziva objavljenog 2019. godine, kada smo odabrali 29 projekata i učinit ćemo sve da se do zatvaranja EPK 2020 ti programi i održe, a oni su neizmjerno važni jer uključuju lokalnu scenu, lokalne umjetnike, lokalnu kreativnost koji sada trebaju dobiti jaku podršku sa svih strana, pa samim time i iz projekta EPK Rijeka 2020. Jako mi je drago da Kantrida i Bivio postaju intenzivne lokacije događanja kulture s brojnim aktivnostima, što će privući i lokalne stanovnike i ostale posjetitelje – istaknula je Irena Kregar Šegota izražavajući nadu će se i drugi kvartovi u Rijeci povesti za Kantridom te da ćemo iduće godine imati još više europskih kvartova kulture.

Kantrida kao Europski kvart kulture posebno je oduševila i ljude u Mjesnom odboru Kantrida, koji apsolutno podržava sve što se zbiva na plažama u ovom jedinstvenom riječkom kvartu.

– Ako je Rijeka najpoželjnija kulturna destinacija godine, onda mi u Mjesnom odboru sa zadovoljstvom možemo ustvrditi da je Kantrida najuspješnija u postizanju tog cilja i zaslužuje titulu Europskog kvarta kulture. Možda nemamo sve elemente poput čitavog projekta, ali imamo dosta događanja, bogatstvo delicija i ekoloških akcija, a sve to skupa Kantridu će činiti iznimno zanimljivom sve do kraja rujna. Naše plaže pravi su dragulji pa će i ove godine ugostiti ljubitelje dobre glazbe i osvjedočene humanitarce. Podržavajući ovakve projekte mi želimo Kantridu učiniti prepoznatljivom turističkom destinacijom, ne samo u okvirima Rijeke, već i čitavog Kvarnera – rekao je Milan Popović, predsjednik Mjesnog odbora Kantrida.

Četiri festivala

Kantridu FKK 2020 čine nekoliko programskih pravaca, odnosno četiri festivala. Kultura življenja kao sportsko-gastronomsko-humanitarno-zabavni festival, Štikla kao ljetni jazz festival, Art Kamp Empeduja i Empeduja punk festival.

Zadnji vikend u kolovozu organiziramo šesti Art Kamp Empeduja, a zahvaljujući podršci Ministarstva kulture RH i Grada Rijeke moći ćemo čitav program realizirati u većem opsegu. Program je posvećen performansu, intervencijama u javnom prostoru i drugim umjetničkim akcijama povezanim uz temu „More je život“. Budući da živimo u vrlo neizvjesnom vremenu program smo morali malo prilagoditi pa ćemo temu proširiti jednim podnaslovom koji je zapravo parafraza „Parafovog“ albuma „A dan je tako lijepo počeo“ pa ćemo ga nazvati „A godina je tako lijepo počela“ te ćemo pozvati umjetnice i umjetnike da reagiraju na novonastalu realnost. Očekuje vas zanimljiv program za sam kraj ljeta, a prije toga imat ćemo jako puno manifestacija koje će upotpuniti sliku kulture na Kantridi – najavila je Mara Anjoli Vujić, kustosica i producentica, koja  vodi ovogodišnji Art Kamp Empeduja.

Konferencija za novinare Kantrida FKK 2020 / Foto Tajči Čekada

Andrej Vučinić Škot predstavio je Empeduja Punk Festival.

Ide peta godina festivala. Održat će se 7. i 8. kolovoza na plaži Bivio, svirat će bendovi iz Pule, Rijeke, Zadra, Zagreba i Ljubljane i drago mi je što se neće odgoditi s obzirom na pandemiju. Bit ćemo odgovorni kao što smo i do sada bili, a neizmjerno mi je drago što smo iz godine u godinu sve bolji i što sve više rastemo.

Glazbeni performans s barkama

Operu Navale predstavio je njezin autor, Zoran Majstorović.

Drago mi je da Kantrida, a ona je kvart u kojem sam odrastao, išao u vrtić i osnovnu školu, gdje sam imao prve bendove i probe, ima tu inicijativu. Opera Navale je projekt kojega sam već dugo vremena imao na pameti, riječ je o improviziranom glazbenom performansu u kojemu ću ja dirigirati barkama, a one će proizvoditi zvukove njima svojstvene. Dakle, ljudi će na barkama koristiti zvuk motora, sirena i svega onoga što se na barkama nalazi, a ja ću još improvizirati s arapskom lutnjom i električnom gitarom. Čitav performance naše zajedničke improvizacije trebao  bi trajati petnaest do dvadeset minuta. Bit će između 10 i 15 barki usidrenih na plaži Ploče, a ja ću dirigirati s obale – pojasnio je Majstorović, koji je potom nekoliko riječi rekao i o Štikli, ljetnom jazz festivalu.

To je festival kojega smo pokrenuli 2012. godine, a riječ je o jazz improviziranoj glazbi. Štikla, kao šumovi, tonovi, improvizacije, kolektiv, logika i apstrakcija. Ove godine imat ćemo nekoliko koncerata, a datume ćemo dogovarati u hodu i o tome će svi biti na vrijeme obavješteni. Prvi koncert bit će 9. srpnja, a nastupit će The Sterptet, odnosno kvintet trubača Branka Sterpina. Oni svi dolaze iz Pule i svirat će jazz, funk, blues repertoar i koncert će se održati na Morskom prascu.

Humaniatrna brudetijada i plivački maraton

I za kraj ostaje ona humanitarna nota po kojoj je posljednjih šest godina Kantrida također prepoznatljiva.

– U čitavom ovom procesu pripreme EPK često smo se susretali s određenim nerazumijevanjem šireg kruga građana koji su postavljali pitanje što EPK donosi, što on jeste, on donosi nešto važno, ali što je to. I tu dolazimo do FKK, što je u samoj svojoj pripremi kao dio EPK bio zamišljen kao kultura za sve. Kultura što se događa na apsolutno poznatim i pristupačnim mjestima, kultura što se često ne smatra kulturom. Poput tih naših humanitarnih akcija ili akcija čišćenja podmorja. To je kultura. To je Rijeka koja je stvorila sve preduvjete da se kandidira i da postane EPK. Nadam se da će upravo taj proces što počinje u subotu pokazati da je kultura sve i da onoga trenutka kada dođeš na bilo koju lokaciju, od Lučice na Kantridi nadalje, postaneš dio kulture i dio tih procesa kulture kao naše svakodnevnice. EPK je godina, ali ako ne postane trajna vrijednost bit će sve uzaludno. I nadam se da sada počinjemo živjeti desetljeće ili neki duži period kulture u kojem ćemo biti ono što zapravo Rijeka jeste – rekao je Edi Prodan u ime udruge “Koga briga”, koja će i ove godine organizirati Brudetijadu i plivački maraton od Empeduje do Morskog prasca.

Skip to content