Proslava Svjetskog dana migranata je započela 18. prosinca besplatnim programom u Palachu, predavanjima o migracijama i latinoameričkom kuhinjom, da bi se preselila u riječki Pogon kulture gostovanjem reggae-ska benda Che Sudaka i dobro poznatih Gustafa.

Che Sudaka nastao je početkom 2000-ih u Barceloni okupljanjem uličnih svirača – ilegalnih doseljenika iz Argentine i Kolumbije. Na jednom od nastupa prišao im je bivši pjevač Mano Negra i pomogao im da snime prvi
studijski album i lansiraju svoju karijeru. Ime benda objasnili su sami članovi: “U Argentini smo bili ponosni Argentinci, no kada smo stigli u Europu, osjećali smo se ponajviše kao Sudake: Argentinci, Čileanci, Ekvadorci,
Peruanci… Osjećali smo da svi mi dolazimo iz istoga svijeta.” Riječ “che” znači “prijatelj”, a koristi se kad nekome želiš reći da se pokrene, da skupi i usmjeri energiju.

Energije u Pogonu nije nedostajalo, a publika je neprestano plesala nakon što se zagrijala na već dobro poznatim Gustafima koji su odsvirali cijeli presjek svojih najvećih hitova.

Dio atmosfere uz izjave pogledajte u prilogu.