British Airways

Međutim, najveći irski i nizozemski aerodromi ostat će zasad zatvoreni, kao i zračne luke u većem dijelu Velike Britanije.

Velika Britanija je u nedjelju navečer zatvorila najprometniju europsku zračnu luku, londonski Heathrow, kao i Gatwick južno od britanskog glavnog grada.

Zatvorene su i zračne luke u Manchesteru, Liverpoolu i Leedsu, a isto vrijedi za zračne luke u dijelovima Škotske i Sjeverne Irske.

NATS je rano ujutro u ponedjeljak priopćio da su se uvjeti promijenili, te da se Heathrow i Gatwick mogu ponovno otvoriti uz određena ograničenja, ali će veći dio Velike Britanije i dalje ostati zonom zabrane letenja.

Nizozemska televizija javila je da će zračne luke u Amsterdamu i Rotterdamu ostati zatvorene još najmanje osam sati, od 6 sati ujutro po lokalnom vremenu u ponedjeljak kad su zatvorene.

Prošli mjesec velik dio europskog zračnog prostora bio je zatvoren zbog oblaka vulkanskog pepela s Islanda. Otkazano je bilo 100 tisuća letova, pogođene su bile stotine tisuće putnika, a izravne štete za zrakoplovne kompanije procjenjuju se na više od milijardu eura.