Tamara Kajari, osnivačica i vlasnicu tvrtke “SLAGALICA organiziranje”, govorila je o konceptu minimalizma i načinima na koji primjena principa minimalizma može uštedjeti vrijeme i pospiješiti organizaciju života.

Prije predavanja prikazan je film „Minimalizam” koji pojašnjava izreku “manje je više” koja je postala okosnica minimalističkog pokreta kao životnog stila. Mijenjanjem navika i primjenom minimalizma stvara se mentalni mir, čuva priroda, štedi vrijeme i povećava kvaliteta života. Kajari je tijekom predavanja naglasila da je iza opsesivne kupovine i taloženja stvari u kući uzrok često mentalni nemir, frustracija ili neispunjenost nekog segmenta života koje onda nastojimo zatrpati stvarima koje nam zapravo nisu nužno potrebne.

Nakon projekcije filma i predavanja, zainteresirana publika imala je prilike postavljati pitanja koja se odnose na njihove vlastite probleme, ili podijeliti načine na koje su se uspješno othrvali kupnji nepotrebnih stvari.

Projekcija i predavanje na temu minimalizma održava se u sklopu programa Revije zelenog filma koju organizira Tranzicijska inicijativa Rijeka. Projekt Revija Zelenog filma realizira se uz potporu sudioničkog programa Civilne inicijative koji se provodi u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Cilj programa Civilne inicijative je aktivno uključivanje građana u kreiranje kulturnih i društvenih programa te poticanje produkcijskih i organizacijskih kapaciteta neformalnih civilnih grupa i pojedinaca.