Tridesetak učenika i učenica iz pet srednjih škola iz Rijeke i Opatije bili su podijeljeni u osam timova. Timove su vodili mentori i mentorice: Filip Pravica, Emira Brkić Karninčić, Dunja Zagorac Šimac i Mirta Klaričić.

Sudionike i sudionice na početku natjecanja u RiHubu pozdravila je zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan koja je i objavila ovogodišnji izazov – osmišljavanje proizvoda ili usluge koja će doprinijeti još većem otvaranju Rijeke prema moru.

Predstavljanju projekata u popodnevnim satima u Gradskoj vijećnici prisustvovao je riječki gradonačelnik Marko Filipović, koji je prije početka prezentacija svima zaželio uspješno natjecanje.

„Vjerujem da ćemo iz učeničkih projekata svi zajedno naučiti nešto novo i dobiti ideju kako se to Rijeka još više može okrenuti moru“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Poslovni izazov - prezentacija projekata

Sudionike natjecanja pozdravio riječki gradonačelnik Marko Filipović

Gradonačelnik je zahvalio organizatorima Poslovnog izazova, koji su srednjoškolcima omogućili da razvijanjem ideja o održivom razvoju grada unaprijede svoj poduzetnički duh i razvijaju vještine timskog rada. Naglasio je kako Grada Rijeka mladim, kao i svim drugim poduzetnicima, putem Odjela za poduzetništvo i Startup inkubatora, ali i ostalih sastavnica poduzetničke infrastrukture kojima upravlja RRA Porin, sustavno radi na unaprjeđenju poduzetničke klime u gradu Rijeci.

Pobjednička ideja: aplikacija za vožnju riječkim akvatorijem

Učenici i učenice svoje su ideje predstavili stručnom žiriju kojeg su činili Nenad Antolović (direktor Riječke razvojne agencije PORIN), Ivana Datković Škoda (direktorica poslovnice za mlade u Erste Bank) i Dorjan Cindrić (projekt menadžer u Exevio d.o.o.).

Poslovni izazov - prvo mjesto

Prvo mjesto

Pobjednički tim, sastavljen od Mare Bratonje (Salezijanska klasična gimnazija), Veronike Bićanić (Hotelijerko-turistička škola Opatija) i Hane Bunić (Graditeljska škola za industriju i obrt Rijeka), predstavio je ideju za aplikaciju “Sea Tours”. Aplikacija povezuje vlasnike i vlasnice brodica s osobama koje žele istraživati riječki akvatorij. Poseban naglasak je na održivosti, s idejom o korištenju električnih brodica prilagođenih osobama s invaliditetom.

Poslovni izazov - drugo mjesto

Drugo mjesto

Drugo mjesto osvojio je tim “Bura” s idejom o brodicama s ugostiteljskim uslugama i promocijom riječke baštine. Tim su činili Mihaela Stipić (Građevinska tehnička škola Rijeka), Judita Tomljanović (Hotelijersko-turistička škola Opatija) i Lucija Hoić (Graditeljska škola za industriju i obrt Rijeka).

Poslovni izazov - treće mjesto

Treće mjesto

Treće mjesto pripalo je timu “Rijeka Beach Revival” za ideju o web portalu koji nudi pregled riječkih plaža i događanja. U timu su bili Lucija Lesica (Salezijanska klasična gimnazija), Petra Vulelija (Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka) i Luka Lasić (Graditeljska škola za industriju i obrt Rijeka).

U videu možete upoznati ovogodišnje sudionike Poslovnog izazova, ali i kako je proteklo njegovo otvorenje u RiHubu!

Natjecanje Poslovni izazov održava se u okviru projekta Re-Value – Re-Valuing Urban Quality & Climate Neutrality in European Waterfront Cities, u kojem je Grad Rijeka jedan od partnera. Partnerstvom koordinira Norveško sveučilište za znanost i tehnologiju (NTNU), a projekt je financiran kroz Program za istraživanje i inovacije Europske unije HORIZON Europe.

Partner na realizaciji Poslovnog izazova u Rijeci je europska organizacija Junior Achievement Europe sa sjedištem u Bruxellesu, a moderator Udruga Delta iz Rijeke.

Kalendar događanja

Predavanje
 • 16.07.
 • (19:30)

Ljetna priča iz Benčića: predavanje o riječkim neboderima „Pogled iznad Benčića“

Saznajte kako je osmišljena i realizirana “neboderizacija” Rijeke tijekom 20. st. te kakve su stavove o stambenim tornjevima imali vodeći akteri tadašnje društvene stanogradnje...

Detaljnije

Radionica
 • 17.06. – 18.07.
 • (00:00)

„Poezija je sloboda“ – radionice poezije s Fridom Šarar

Radionice poezije Fride Šarar odvijat će se kroz deset susreta te je poželjno sudjelovanje na svakom. Prijave se primaju putem online obrasca...

Detaljnije

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije