Vojko Obersnel

Gradonačelnik Obersnel je kazao kako Grad Rijeka, osim što je sklopio ugovor o najmu s tvrtkom Raiffaisen Constaltings, vodi pregovore s preostalim vlasnicima na području Preluka o zamjeni zemljišta, kako bi se u projekt turističkog razvoja moglo krenuti što prije.

“Projekti koje je predsjednica Vlade Jadranka Kosor prezentirala kao projekte od posebna interesa najvećim su djelom preuzeti iz kataloga pripremljenog za Hrvatski investicijski forum, na kojem je sudjelovao i Grad Rijeka kao jedan od rijetkih gradova i županija koji su prezentirali svoje projekte. Takav je katalog trebalo je izraditi puno ranije, no iz nepoznatog razloga to se nije dogodilo, ali se dogodilo da je ukinuta Agencija za poticanje ulaganja. U Hrvatskoj je puno agencija i drugih institucija koje su jednostavno nepotrebne, ali jedno tijelo koje bi se bavilo poticanjem stranih ulaganja u Hrvatsku izuzetno je potrebno,” kazao je Obersnel.
 
U tom katalogu su bili prezentirali i projekt uvođenja prirodnog plina u autobuse javnog gradskog prijevoza, autobusni kolodvor čija bi gradnja trebala započeti u prvoj polovini iduće godine te Turističko područje Kostabela. Potonji projekt je izazvao interes četvero investitora, pa će se za to područje, najvjerojatnije već do kraja ovog mjeseca raspisati natječaj.
 
Gradonačelnik Obersnel ujedno je najavio kako će pokrenuti upravni spor protiv Ministarstva znanosti i obrazovanja temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama, budući da ni na višekratne upite nije dobio odgovor o aktivnostima koje se tiču dogradnje OŠ Srdoči.

“Za sufinanciranje tog projekta, koje je potaknulo upravo Ministarstvo temeljem sredstava dobivenih od Svjetske banke u smislu smanjivanja broja škola koje rade u više smjena, prijavili smo se još u svibnju 2006. godine, u veljači 2009. potpisali sporazum o financiranju izgradnje i opremanja OŠ Srdoči s Ministarstvom, i kroz dvije proračunske godine za tu namjenu osiguravali preko 10 milijuna kuna. Nelogična je i sama činjenica da je kroz državni proračun, odnosno kroz kredit Svjetske banke, osigurano svega 3,5 milijuna kuna, a iako je naš udio je gotovo trostruko veći, ipak je nositelj cijelog posla trebalo biti Ministarstvo. Oni su u dva navrata raspisali natječaj za izvođača radova i niti jednom nisu uspjeli odabrati najpovoljnijeg ponuditelja, a cijelu ovu godinu od njih nema ni traga ni glasa,” pojasnio je gradonačelnik razloge za pokretanje spora, istaknuvši kako takvo ponašanje Ministarstva smatra neshvatljivim i uvredljivim.

Obersnel d404Osvrnuvši se na izgradnju državnih prometnica na području grada Rijeke, Obersnel je kazao kako postoje neslužbene informacije da bi cesta D404, koja se pretvorila u “najskuplje besplatno parkiralište u Hrvatskoj i šire”, mogla biti otvorena do kraja godine.

“Ipak postoje određeni pomaci kad je u pitanju cesta D403, budući da su Hrvatske ceste objavile da su raspisale natječaj za izradu projektne dokumentacije te ceste, samo nekoliko mjeseci prije roka u kojem ističe lokacijska dozvola. Očito je da se naše dugotrajno upozoravanje na važnost te ceste isplatilo, jer se  bez te prometnice ne može realizirati izgradnja Zagrebačkog terminala u okviru projekta Rijeka Gateway. Kako je u ovom trenutku neizvjesno što će se događati sa Zagrebačkim pristaništem, ima dosta vremena da se isprojektira cesta D403 i da se u budućnosti poklopi izgradnja tih dvaju objekata,” rečeno je na konferenciji za novinare.

Gradonačelnik Obersnel podsjetio je na značajni investicijski ciklus u sektoru vodoopskrbe i odvodnje. Uz nedavno potpisan 75 milijuna kuna vrijedan ugovor o nastavku projekta Jadran, temeljem odluke Gradskog vijeća KD Vodovod i kanalizacija dignuo je i dodatni kredit za iznos od 30 milijuna kuna, pa će ulaganje u vodoopskrbu i odvodnju, uz dodatna sredstva ViK-a i Grada, iznositi gotovo 120 milijuna kuna.

ČavleVeć su raspisani prvi natječaji kako za nastavak projekta Jadran na području Svilna i daljeprema Grobniku, tako i za izgradnju kanalizacijskih ogranaka u više rubnih područja grada. Također, putem Ministarstva zaštita okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva prijavljen je i projekt u iznosu od nešto većem od 180 milijuna kuna, za koji se očekuje da bi mogao biti financiran iz strukturnih fondova EU. Na tom se projektu intenzivno radi i do mogućnosti korištenja sredstva projekt će biti pokriven svim dozvolama za građenje. Kad se zbroje svi ovi projekti, investicije u vodovod i odvodnju u narednih pet godina  iznosit će preko 300 milijuna kuna. Gradonačelnik je istaknuo kako se time ne samo stvara sigurnost  sustava vodoopskrbe i odvodnje, već i osigurava posao za velik broj poduzetnika.
 
“Jednim velikim dijelom plinofikacija će se poklopiti s ovim radovima, tako da će se uz jedno kopanje postaviti praktično sva komunalna infrastruktura. Paralelno ugrađujemo i cijevi koje će moći služiti za postavljenje optičkih kablova,” kazao je Obersnel.
 
Odgovarajući na novinarskog pitanje ima li kakvih novih saznanja o istrazi vezanoj uz “Tržnice”, gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako je i dalje siguran da ničime nije zloupotrijebio svoj položaj niti učinio išta zbog čega bi se osjećao krivim ili zbog čega bi bio oštećen gradski proračun ili pak osigurao neopravdano bogaćenje bilo koga.

“To je izjava pri kojoj stojim sve ovo vrijeme, a sve ostalo je u fazi nagađanja i u korist dnevno-političkih događanja,” kazao je Obersnel, podsjetivši da informacije o toj kaznenoj prijavi zna samo iz priopćenja policijske uprave.

Izvor: Rijeka.hr.

Kalendar događanja