V I D E O

21.11.2016.

Izložba “Zdravo Marijo, milosti puna” Milijane Babić u Filodrammatici

Autor: Sanja Kapidžić

U petak, 18. studenog, u galeriji Filodrammatica, otvorena je multimedijalna izložba riječke umjetnice Milijane Babić pod nazivom “Zdravo Marijo, milosti puna”. Autorica se bavi temom negativnog utjecaja Katoličke crkve na ženska prava u Hrvatskoj, a svoj rad zasniva na umjetničkim akcijama u javnom prostoru tijekom 2016. te na istraživanju sadržaja katoličkih medija u periodu od dvije godine.

Izložba “Zdravo Marijo, milosti puna” Milijane Babić u Filodrammatici

Na izložbi je predstavljena videodokumentacija umjetničke akcije “7 dana za ženu” nastale kao reakcija na međunarodnu katoličku molitvenu inicijativu “40 dana za život”, koja je izvedena uoči Međunarodnog dana žena 2016. u suradnji s građankama i građanima Rijeke i SOS telefonom – Rijeka. Akcija u formi protesta započela je ispred Klinike za ginekologiju i porodništvo Kliničkog bolničkog centra Rijeka, nasuprot moliteljima spomenute inicijative, nastavljajući se narednih dana ispred državnih institucija i Katedrale Sv. Vida, a završila je na Međunarodni dan žena ispred Gradske uprave na riječkom Korzu. Navedeni dio izložbe sastoji se i od komentara na akciju koje je umjetnica bilježila za vrijeme njenog održavanja te preuzela s društvenih mreža i internetskih portala.

Drugi dio izložbe čini publikacija ‘mudrih misli’, čiji se sadržaj sastoji od spornih izjava iz katoličkih tiskovina, a treći dio izložbe je dokumentacija intervencije u javnom prostoru koja je još uvijek u tijeku.

Program su podržali Odjel za kulturu Grada Rijeke, Primorsko-goranska županija, i Ministarstvo kulture RH.