Riječ je o prvoj samostalnoj izložbi Hane Miletić pod nazivom “Komadi”, jedne od međunarodno najzapaženijih mladih suvremenih hrvatskih umjetnica, što je ujedno i njena prva velika samostalna institucionalna izložba u Hrvatskoj.

Instalacije u tekstilu različitih formata referiraju se na teme proizvodnih procesa; poput tkanja, materijalnosti i krhkosti građe i ženskog ručnog rada. Miletić se u svojim radovima služi metodama mekane reprodukcije i prevođenja.

“Upravo putem metoda popravljanja i rekonfiguracije ugrađenih u proces tkanja, u mreži zamršenih niti raslojavaju se kompleksne veze između starog i novog”, rekla je ravnateljica MMSU-a Branka Benčić.

Hana Miletić izložbom podsjeća na proizvođače i mjesta proizvodnje gotovo potpuno propale i iščezle tekstilne industrije u Hrvatskoj.

Tako su u prvoj izložbenoj prostoriji postavljeni radovi velikog formata, među kojima je tepih “Rad”, nastao u suradnji s tvornicom Regeneracija iz Zaboka. Drugi radovi u toj prostoriji odnose se na propalu tvornicu trikotaže Arena iz Pule i tvornicu konca Unitas iz Zagreba.

U drugoj prostoriji izloženi su radovi koje je Miletić osmislila tijekom rezidencijalnog boravka u Rijeci u programu Kamov 2021., a u kojima istražuje elemente riječke industrijske prošlosti.

Tu je i ciklus “Materijali” s ručno rađenim tekstilnim intervencijama većeg i manjeg formata, kao fragmenti vizura Rijeke prevedeni u tekstilnu formu.

Hana Miletić rođena je u Zagrebu 1982., a živi i radi u Bruxellesu. Svoj umjetnički jezik temeljen prvenstveno na izradi tekstilnih radova razvila je nadahnuta dugom tradicijom ručnog rada u svojoj obitelji.

Usporedno je u MMSU otvorena i izložba djela likovnog umjetnika, arhitekta i scenografa Božidara Rašice nazvana “Horizonti”, a povod je 110. obljetnica njegova rođenja i 30. obljetnica njegove smrti. Izložba prikazuje radove iz specijalizirane Zbirke Božidar Rašica koji su posljednji put izlagani 2007. u Malom salonu i 2009. godine u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku.

Oblikovana je kao dvojna izložba s izmjenjivim postavom tijekom tri mjeseca. Izložba okuplja četrdesetak radova iz Zbirke, koja je osnovana donacijom prije osamnaest godina. Većina radova dosad nije izlagana, tako da se radi o njihovom prvom predstavljanju kroz tematsko-studijsku izložbu.

Kustosice su Ksenija Orelj i Diana Zrilić.