Izložba je osmišljena kako bi prikazala povijest Tehničkog fakulteta u Rijeci, potencijale i sve aktivnosti Fakulteta danas. Jedinstvenim spojem akademske izvrsnosti i inovacija, kroz više od šest desetljeća postojanja, Fakultet se uspio nametnuti kao jedna od prepoznatljivih obrazovnih institucija u području tehničkih znanosti i renomirana ustanova kao kolijevka progresivnog razmišljanja i inovacija.

Ovaj svojevrsni vremeplov prilika je za osvrnuti se na početke, uspjehe i priznanja Tehničkog fakulteta, kao i ambicije koje su glavni pokretač rada. Fakultet je započeo svoj put 1960. pod nazivom Strojarski fakultet. Nakon početnog školovanja diplomiranih inženjera strojarstva, Fakultet mijenja ime u Strojarsko-brodograđevni fakultet, a zatim u Tehnički fakultet. Danas Fakultet izvodi sveučilišne preddiplomske i sveučilišne diplomske studijske programe na području strojarstva, brodogradnje, elektrotehnike i računarstva.

Otvorenje je upriličeno u Gradskoj vijećnici, a prisustvovali su dekan Tehničkog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Duško Pavletić, prorektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Gordan Jelenić, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović te župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

Izložbu je otvorio dekan prigodnim riječima. „Ovom izložbom želimo istaknuti neraskidivu vezu Tehničkog fakulteta, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Oni Fakultetu pružaju kontinuiranu formu za rast i razvoj te daju svekoliku podršku na čemu i ovom prilikom zahvaljujem”.

Dekan je također istaknuo doprinos Fakulteta razvoju Grada i Županije koja se očituje i u velikom broju studenata koji su svoje visokoškolsko obrazovanje stekli upravo na Tehničkom fakultetu, a svojim trudom i radom omogućili da se danas ovaj fakultet ima čime pohvaliti. “Zahvaljujem svim studentima, zaposlenicima, vanjskim suradnicima i prijateljima Fakulteta na trudu i predanosti u održavanju statusa Tehničkog fakulteta u Rijeci kao cijenjene obrazovne institucije”, dodao je.

Riječki gradonačelnik pozvao je građane da pogledaju ovu izložbu koja je otvorena do 10. siječnja 2022. nakon čega se seli na prostor Sveučilišnog kampusa u Rijeci.

„Naglasio bih da Grad Rijeka s ovim fakultetom ima izuzetno dobru suradnju. Dodao bih i da su strategije razvoja Sveučilišta i Grada komplementarne te bazirane na znanju, inovacijama, tehnologiji i naravno stečenom iskustvu kojega na Tehničkom fakultetu zasigurno ne manjka. Odgojili ste i obrazovali generacije i generacije studenata koje su oduvijek davali veliki doprinos razvoju grada Rijeke te vjerujem da će se to i nastaviti. Rijeka je definitivno grad okrenut novijim tehnologijama, a naglasio bih da smo i hub struke koju vi naučavate; prvenstveno brodogradnje, računarstva i elektrotehnike. Na ponos grada Rijeke, privlačite i studente iz okolice, ali i cijele Hrvatske od kojih se neki i nakon studija odlučuju na život u Rijeci“, naglasio je Marko Filipović.

Nakon svečanog otvorenja u Vijećnici, okupljeni su razgledali izložbu na postamentima.

U dugoj povijesti Fakulteta u središtu je uvijek bio student – kako mu ponuditi vrhunsko obrazovanje, usaditi potrebno znanje i iskustvo kroz praksu sve kako bi razvio kompetencije za što bolju konkurentnost na nepredvidljivom tržištu rada. Odabir kvalitetnog kadra, napredna infrastruktura, praćenje trendova, uspješno provođenje međunarodnih suradnji učinilo je Tehnički fakultet priznatim i nagrađivanim fakultetom u regiji spremnim za uvođenje inovacija posebice u digitalnim tehnologijama.

Izložbu su pripremili: dekan prof. dr. sc. Duško Pavletić,  prof.dr.sc. Anica Trp, prof. dr. sc. Marina Franulović, izv. prof. dr. sc. Ivan Štajduhar, prof. dr. sc. Neven Bulić, izv. prof. dr. sc. Marino Brčić.

Kalendar događanja

Izložba
 • 09.04. – 27.04.
 • (19:00)

Izložba “Budi susjed!” i Urbani separe u Galeriji Kortil

Izložba pokazuje što se dogodi Rijeci kada se spoji deset tisuća susjeda, posjetitelja, stručnjaka, volontera, institucija, partnera, turista i mjesnih odbora...

Detaljnije

Radionica
 • 20.04.
 • (12:00)

Geštalt psihološka radionica

Geštalt psihološka radionica o gaslightingu na kojoj će psihologinja Mia Rukavina nastojati stvoriti prostor za holistički pristup temi s fokusom na osnaživanje žena...

Detaljnije

Izložba
 • 19.04. – 20.04.
 • (12:00)

Izložba na Sajmu 3N: Napusti normalne naprave

Zagrebačka Radiona te slovenski kolektivi Cirkulacija2 i BridA sudjeluju u izlagačkom dijelu Sajma 3N: Napusti normalne naprave u dvorani Filodrammatice...

Detaljnije

Druženje
 • 23.04.
 • (18:30)

Upoznaj umjetnika u MMSU-u: Vlad Nancă

Rumunjski umjetnik Vlad Nancă, koji je trenutno u Rijeci na umjetničkoj rezidenciji Kamov, predstavit će nam svoju dvadesetogodišnju karijeru...

Detaljnije

Predavanje
 • 25.04.
 • (13:00)

Predavanje „EU projekti – moj izbor za karijeru!“ na Filozofskom fakultetu

Predavanje će održati Srđan Kerčević iz Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije....

Detaljnije

Književni susret
 • 26.04.
 • (18:00)

Impulse festival: Promocija “Antologije hrvatske i srpske slem poezije” u GKR-u

Jedinstveni kulturni poduhvat koji na jednom mjestu okuplja 64 pjesnika i pjesnikinje iz dviju susjednih država koji na 368 stranica predstavljaju svoju poeziju ...

Detaljnije