Jadrolinija

“Ovaj Sporazum je dokaz kvalitetno provedenih pregovora a ujedno dokaz da su Jadroliniji pomorci i drugi zaposleni na prvom mjestu”, rekao je Sopta, prilikom potpisivanja sporazuma na  katamaranu “Dubravka” u riječkoj luci.   

Sporazum je nakon 10 godina odredio povećanje plaća temeljem povećanja vrijednosti boda za pet posto te uvodi novi sustav obračuna plaća, koji će biti u probnoj primjeni tri mjeseca, rekao je. Uz to, Sporazum je korak unaprijed u pripremama za donošenje novog Nacionalnog kolektivnog ugovora za pomorce, prema planu već ove godine, naglasio  je Sopta.

Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan rekao je da socijalni dijalog nema alternative.

 “Očekujemo potpisivanje novog Nacionalnog kolektivnog ugovora te rješavanja pitanja plaća i statusa pomoraca”, dodao je.

Predsjednik drugog sindikata u Jadroliniji, Nezavisnog sindikata pomoraca putničkih brodova Petar Grubišić ocijenio je kako ima još prostora za rast plaća, ali da su zadovoljni jer je učinjen pomak “s mrtve točke”, s obzirom na to da, kako je rekao, protekla Uprava Jadrolinije, nije četiri godine učinila ništa na tom polju.

Jadrolinija je u 2017. godini prevezla 11,8 milijuna putnika i 2,9 milijuna vozila, od toga u međunarodnom prometu 200.000  putnika i 46.000 vozila. Plovi na 34 linije u domaćem prometu i tri međunarodne s Italijom. Ima 1700 zaposlenih, od kojih su 75 posto pomorci, U njenoj floti su tri trajekta s kabinama za noćenje za međunarodne linije, 34 trajekta za lokalne linije, devet brzih plovila i četiri klasična broda.

(Hina) dsil

Oznake