U zgradi riječke Osnovne škole Podmurvice u ponedjeljak, 15. travnja, započeo je program jednog od projekata Civilnih inicijativa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture pod nazivom “Čitanje ispod krošnji stabala”. Uz njega, obilježena je i Noć čitanja koje je ove godine pomaknuta malo ranije zbog uskrsnih blagdana.

Projekt je odabralo Vijeće građana Rijeke 2020, što znači da se radi o programu kojeg su građani izabrali za građane i na taj način oplemenili kulturni život grada sadržajem kojim su željeli. Grupa građana Mlaka, čiji su članovi mahom djelatnici i učenici riječke Osnovne škole Podmurvice željeli su okupiti knjigoljupce, velike i male, te stvoriti pravu malu vojsku čitača.

Krošnje stabala u dvorištu njihove škole tek će postati mjesto događanja inicijative „Čitajmo zajedno ispod krošnji stabala“, kada će se pod njima izgraditi sjenica u koju će moći stati dovoljno knjigoljubaca. Naime, riječ je o prostoru koji pripada gradskom parku Mlaka, i prostor će moći koristiti i drugi građani a ne samo učenici i njihovi roditelji.

U sklopu događanja održalo se nekoliko radionica: radionica iz kemije “Iskrice o svjetlosti” pod vodstvom Sanje Čop-Barbarić, zatim radionica “Matematika i ljubav” Aidom Marković Kranjčec, radionica “Pogodi koji sam lik iz bajke?” koju provode Alida Devčić Crnić, Romina Raspor Mohorovičić, Biljana Grbić i Zorica Rendić, zatim radionica “Jer mornar sam Popaj jaaaaa” Željke Milošević i Tatjane Krmpotić, povodom Popajevog 90. rođendana te “Pričaonica za sve i svakoga” Dijane Toljanić namijenjena djeci i odraslima, radionica “Hodanjem kroz boju” Tamare Turić. Nakon radionica predstavila se pripovjedačica lutalica Margareta Peršić.

Više u prilogu.