„Izazivao je polemike i rasprave od trenutka postavljanja i dobro je da umjetnost izaziva pažnju i otvara diskusiju. Ali nije dobro kad se umjetničke instalacije uništavaju.“ izjavio je Tolj, dodajući da je taj rad bio dio programske cjeline Doba moći i njegov je smisao bio pobuditi pažnju, simbolizirati odnos ruralno-urbano, propitati spremnost urbane Rijeke na
toleranciju prema neočekivanoj ruralnoj pojavi usred grada.

„I komentari koji su se pojavili, rasprave koje je instalacija potakla bile su dobre, kritične, zanimljive, ozbiljne, pa i duhovite. No, kratko su trajale jer očito je netko imao posve destruktivnu motivaciju i osjećao krajnju netrpeljivost prema stogu sijena u gradu. U najmanju ruku je neobično vidjeti, da ne kažem zastrašujuće, do koje mjere rušilačka energija može biti moćna.

Teme koje će u programskom pravcu Doba moći donijeti i otvarati projekt Europske prijestolnice kulture bit će nam ogledalo za suočavanje ne samo s prošlošću, nego i sa suvremenošću koju živimo. Ovo je, nažalost, jedan od takvih trenutaka“, dodaje ravnatelj MMSU-a, izražavajući uvjerenje da je svima koji su o ovom Kožarićevom radu proteklih dana govorili iz bilo koje pozicije, ovaj čin uništenja skulpture gorak. „I zato osuđujem ovo krajnje
uništavanje i besmislenu destrukciju“, zaključio je Tolj.

“U kontaktu smo s obitelji Ivana Kožarića koja je također zaprepaštena uništavanjem instalacije. Ivan Kožarić je umjetnik koji ima 98 godina i iz poštovanja prema njegovoj umjetničkoj veličini potrudit ćemo se ovu instalaciju iznova postaviti”, dodaje ravnatelj MMSU-a.

Skulpturalna instalacija Ivana Kožarića “Stog sijena” postavljena je u četvrtak kako bi do veljače simbolički označavala “početak žetve kulturnih događanja u godini Europske prijestolnice kulture. Međutim, zapaljena je oko 22 sata, a požar je ugašen sat kasnije. Kriminalistička istraga je u tijeku.