Za energetsku obnovu riječke OŠ Nikole Tesle 6,5 milijuna kuna

Nakon energetske obnove očekivana je ušteda toplinske energije 47 posto. Procijenjena vrijednost projekta obnove školske zgrade, koja, osim radova, uključuje i stručni nadzor te energetski certifikat, jest 7,1 milijun kuna. Grad Rijeka sudjeluje s 3.4 milijuna kuna, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ukupno će se nepovratno izdvojiti 3,7 milijuna kuna, priopćeno je iz grada Rijeke.
 
Školska zgrada građena je 1933. i 1934. godine te je unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada.

Energetski razred zgrade je C, a bruto površina je veća od 6600 metara četvornih. Energetskom obnovom obnovit će se ovojnica zgrade – stropovi i krovovi te vanjski zidovi s dvorišne strane i zamijenit će se vanjska stolarija.  Među ostalim ravni krov izolirat će se mineralnom vunom debljine 10 centimetara, a stropovi prema negrijanom tavanu kamenom vunom debljine 14 centimetara.

Gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je potpisao ugovor, istaknuo je da je u Rijeci dosad obnovljeno 77 stambenih zgrada i 40 obiteljskih kuća s više od 2500 stanova te da je taj grad u Hrvatskoj u samom vrhu po povlačenju novca iz tih fondova. Zaključio je da obnova zgrada nije važna samo zbog povećanja energetske učinkovitosti, nego i zbog jačanja građevinskog sektora.

Načelnica Sektora za programe i projekte Europske unije Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Ines Androić-Brajčić, koja je bila na potpisivanju ugovora, rekla da će se natječajima za energetsku obnovu javnih ustanova koje se bave odgojem i obrazovanjem omogućiti financiranje radova na 80-ak vrtića i škola u Hrvatskoj, dodajući da se grad Rijeka na njih prijavljuje od početka.

Grad Rijeka je na temelju tog natječaja ostvario pravo na nepovratni novac za energetsku obnovu četiriju objekata, a Osnovna škola Nikole Tesle je jedan od njih.

Kalendar događanja