76. gradonačelnikov kolegij

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel na današnjem je kolegiju dao dozvolu da se tijekom ljetnih mjeseci izvedu radovi na prometnicama grada Rijeke, čime je nastavljena praksa uvedena prije nekoliko godina, a to je da se ljetni mjeseci iskoriste za izvođenje radova na cestama, za koje se procjenjuje da su u tom periodu pod manjim prometnim pritiskom.

Prema riječima ravnatelja Direkcije zajedničke komunalne djelatnosti Željka Vitasa, u tijeku je više radova započetih u 2015. godini, odnosno projekata za koje su se sredstva osigurala kreditima europskih banaka. Riječ je o uglavnom o rekonstrukciji kanalizacijske i vodovodne mreže na širem području grada Rijeke te zahvatima na priključenjima na komunalnu infrastrukturu. Kada je riječ o radovima koji su u tijeku i koji će se odvijati u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna 2016.,  uglavnom se radi o polaganju komunalne infrastrukture – plinovoda, kanalizacija, vodovoda i elektroinstalacija te radovima na samom priključenju objekata, redovnom održavanju nerazvrstanih cesta i interventnim radovima na državnim cestama. “Sa svim planiranim radovima upoznati su i mediji i mjesni odbori”, zaključio je Vitas.

Radovi na objektima školskog i predškolskog odgoja

Pročelnik Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Vladimir Benac najavio je niz radova na objektima školskog i predškolskog odgoja (28 osnovnih škola i 32 vrtića) u vlasništvu Grada Rijeke za koje će se ovog ljeta izdvojiti 14 milijuna kuna.  

„Jedan od strateških prioriteta Grada Rijeke je omogućiti što bolje uvjete za odgoj i obrazovanje svojih najmlađih građana za što je iznimno važna odgovarajuća infrastruktura. Najbolji period za izvođenje radova na objektima predškolskog odgoja i osnovnih škola je svakako ljeto kada u školama nema djece, a u vrtićima je smanjen njihov broj“, rekao je pročelnik Benac dodajući da se svi radovi planiraju dovršiti u rujnu, odnosno do početka nove školske godine.

U 2016. godini planira se energetska obnova triju osnovnih škola: OŠ Nikola Tesla, OŠ Fran Franković i OŠ Kantrida (1. faza radova), te kao četvrti kapitalni projekt, unutarnje uređenje sportske dvorane OŠ Srdoči. Ukupna vrijednost kapitalnih ulaganja iznosi oko 10 milijuna kuna. Osim toga, tijekom ljetnih mjeseci izvodit će se i manji radovi ukupne vrijednosti od gotovo 800 tisuća kuna, a riječ je uglavnom o uređenju sanitarnih čvorova, popravcima parketa i ličenju zidova. Radovi se planiraju dovršiti do početka školske godine.

Kapitalni projekti izvodit će se i na dječjim vrtićima, pa su tako u realizaciji energetske obnove PPO Turnić i PPO Krijesnica, ukupne vrijednosti od oko 1,6 milijuna kuna. Uz kapitalna ulaganja, i na dječjim vrtićima će se izvoditi manji radovi vrijednosti od oko 1,1 milijun kuna, čime ukupna ulaganja u objekte dječjih vrtića iznose oko 3 milijuna kuna.

Sufinanciranje programa produženog boravka i cjelodnevne nastave

Gradonačelnik Obersnel je temeljem prijedloga Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo donio zaključak o sufinanciranju programa produženog boravka i cjelodnevnog odgojno-obrazovnog rada u osnovnim školama za školsku 2016./2017. godinu.
“Riječ je nastavku programa za osnovce od 1. do 4. razreda, koji je Grad Rijeka uveo prije šest-sedam godina i koji je još uvijek jedinstven u Hrvatskoj”, rekao je Obersnel. Ove godine sufinancirat će se rad 76 učiteljica u 23 osnovne škole Grada Rijeke te u dvije škole koje nisu u nadležnosti Grada.  

„U školskoj 2016./2017. godini u osnovnim školama bit će formirano 76 skupina, 53 skupine produženog boravka i 23 cjelodnevne nastave. Za novu školsku godinu, odnosno prva tri mjeseca osigurano je 1,5 milijuna kuna“, rekla je pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sanda Sušanj. Dodala je da je provođenje ovog programa iznimno važno za roditelje jer će djeca boraviti u školskom okruženju koje je poticajno i sigurno.

Grad Rijeka za ovaj program izdvaja 7 milijuna kuna, a pribroje li se tome i sredstva iz Socijalnog programa Grada Rijeke, taj se iznos penje na oko 10 milijuna kuna.
„Za učenike 1. razreda i sve osnovce iz socijalno ugroženih obitelji produženi boravak i cjelodnevna nastava potpuno su besplatni, dok je za učenike od 2. do 3. razreda cijena simbolična u odnosu na stvarni trošak“, rekao je gradonačelnik Obersnel.

Zakup poslovnih prostora

Pročelnik Vladimir Benac je također podnio i Informaciju o provedenom javnom natječaju za davanje u zakup poslovnih prostora, objavljenog u svibnju, na kojem je oglašeno 30 poslovnih prostora. Pristiglo je 17 prijava i to za ukupno 14 poslovnih prostora, dok za 16 nije bilo interesa. Sklopljeno je 12 ugovora o zakupu ukupne površine 847 m2, za koje je ugovorena mjesečna zakupnina od 2.180,38 eura bez PDV-a, odnosno 16.360,88. To čini 0,28 % ukupnog mjesečnog zaduženja zakupnine za sve poslovne prostore na upravljanju Direkcije za upravljanje objektima poslovne i javne namjene.

Prometne jedinice mladeži

Na prometnicama u samom centru Rijeke nakon pet godina ponovno ćemo vidjeti pripadnike Prometne jedinice mladeži, najavio je pročelnik Odjel gradske uprave za sport i tehničku kulturu Igor Načinović. Oni će tijekom ljeta pomagati prometnim redarima u regulaciji prometa kako bi se smanjile gužve u gradu, posebno tijekom dnevnih špica, ali će biti zaduženi i za informiranje turista koji svake godine sve više posjećuju grad Rijeku i njegove znamenitosti. Prometne jedinice mladeži djelovat će na području grada Rijeke u srpnju i kolovozu.

„Rijeka Nautic Show“

Gradonačelnik Vojko Obersnel prihvatio je prijedlog pokroviteljstva Grada Rijeke nad organizacijom sajma „Rijeka Nautic Show“ koji će se održati u Rijeci od 23. do 25. rujna 2016. godine, u organizaciji Zajednice tehničke kulture Rijeka, na prostoru Gata Karoline Riječke i Rive Boduli.

Osim toga, na kolegiju su prihvaćeni i prijedlozi teksta javnog natječaja za obavljanje komunalnih poslova komunalne djelatnosti održavanja javnih površina na području grada Rijeke i izmjene Plana upravljanja pomorskim dobrom za 2016. te Informaciju o provedenom Javnom natječaju za prodaju stanova u vlasništvu Grada Rijeke s prijedlogom najpovoljnijih ponuditelja za sklapanje ugovora o kupoprodaji.