Preko 50 organiziranih aktivnosti, mahom edukativnog karaktera, provedeno je u sklopu Učionice kao sastavnog dijela najvećeg kulturnog projekta u povijesti Hrvatske. U te je aktivnosti do sad uključeno preko 700 građana koji su prepoznali priliku za stjecanje mnogih novih znanja i vještina. Riječ je o seminarima, radionicama, treninzima, ali i kontinuiranim edukacijskim programima pri čemu je Rijeka 2020 do sad već u Rijeku dovela čitav niz uglednih inozemnih i domaćih stručnjaka iz različitih područja koji su sudionicima učioničkih programa prenosili praktična znanja i svoja stručna iskustva u velikom spektru tema.

Kontinuirani programi, seminari, stručna praksa…

U dosadašnjem radu Učionice ističu se četiri kontinuirana edukativna programa: “Aplause please” namijenjen djelatnicima u kulturi s ciljem izgradnje boljeg razumijevanja publike, “Razvoj organizacija” u suradnji s udrugom SMART za stjecanja korisnih znanja u području pisanja projekata za prijave na EU fondove, „Produkcija u kulturi” koji je pružio šansu, između ostaloga, i nezaposlenim osobama za stjecanje vještina i kompetencija za bolje pozicioniranje na tržištu rada i ulazak u svijet poduzetništva, te „Tehničke produkcije kulturnih i umjetničkih događanja” koje polaznike uče o temama poput sigurnosti, postavljanja izložbi i scenografije, video sustavima i sl. Više od 700 građana Rijeke i ostalih gradova do sada je prošlo kroz edukativne programe koje je u proteklom razdoblju organizirala tvrtka Rijeka 2020 zadužena za provedbu programa Europske prijestolnice kulture 2020. U RiHuba danas su podijeljene diplome dijelu polaznika provedenih edukacija, a program Učionice nastavlja se i u 2019.Tijekom 2018. organizirani su i različiti kraći seminari o uključivanju građana u umjetničke akcije, stvaranju partnerskih odnosa s poslovnim sektorom, organizaciji kulturnih događanja

Posredovanjem Učionice ostvarena su partnerstva u provođenju kolegija Stručna praksa u kulturi pri čemu su u provođenje stručnih praksi uključene kulturne ustanove, od HNK Ivana pl. Zajca do Gradske knjižnice, te udruge (RiRock, Distune, Filmaktiv…).

Nove edukacije u 2019.

U prostoru RiHuba danas su podijeljene diplome dijelu polaznika provedenih edukacija, a program Učionice nastavlja se i u 2019. godini. Od aktivnosti koje slijede izdvajaju se trodnevna konferencija “Brendiranje u kulturi” krajem veljače, ljetni seminar “Trendovi u stvaranju dječjih programa” te edukativni program koji će prethoditi konferenciji “Kulturna diplomacija”. Također, u travnju će biti organizirana i škola na temu leadershipa, i to u suradnji sa europskom mrežom kulturnih centara koju su pokrenuli građani i umjetnici – Trans Europe Halles.

U 2019. godini Učionica pokreće i nove edukacijske programe. Jedan će se ticati važnosti društveno odgovorne kulture i umjetnosti i održavat će se u proljeće i ljeto, a drugi će se baviti menadžmentom volontera u sklopu čega će se educirati partnerske EPK organizacije te pripremati volonterski program za 2020. godinu.

Rijeka će po završetku svih programa biti bogatija stručnjacima u kulturnoj produkciji i organizaciji događaja, što predstavlja važan zalog za vrijeme koje dolazi nakon 2020. kada kultura u Rijeci nastavlja biti budna i aktivna.

Virtualna biblioteka i master studij

Valja reći i da je u sklopu Učionice do sad objavljeno 6 edukativnih skripti s održanih seminara, i to: Kako komunicirati EPK (lipanj 2017.), Applause please (rujan 2017.), Novi modeli upravljanja kulturnim resursima (listopad 2017.), Uključivanje zajednice/ Angažirane umjetničke prakse (travanj 2018.), predkonferencijski program konferencije Business 2 Culture (svibanj i lipanj 2018.), Organizacija kulturnih događanja (listopad 2018.).

Više od 700 građana Rijeke i ostalih gradova do sada je prošlo kroz edukativne programe koje je u proteklom razdoblju organizirala tvrtka Rijeka 2020 zadužena za provedbu programa Europske prijestolnice kulture 2020. U RiHuba danas su podijeljene diplome dijelu polaznika provedenih edukacija, a program Učionice nastavlja se i u 2019.Skripte, kao i video materijali, bit će objavljene u Virtualnoj biblioteci koja je u izradi,  a da će Učionica ostati vrijedno nasljeđe riječkog projekta prijestolnice kulture, dokazuju aktivnosti koje se provode u suradnji sa Sveučilištem na uspostavi master studija iz područja kulturnih politika i menadžmenta u kulturi.

Međunarodna partnerstva

U okviru programa Učionice, Rijeka je kao Europska prijestolnica kulture uspostavila partnerstvo s budućim prijestolnicama Temišvarom i Novim Sadom, i to u kontekstu edukacije „Lab for European project making“.

Osim toga, uključila se i u međunarodni program suradnje Tandem koji povezuje kulturnjake Europe, a povezala je Rijeku i s mrežom ITEM – International network for contemporary performing arts.

Predavanja svjetskih stručnjaka

U programima Učionice do sad su kao predavači sudjelovali eminentni stručnjaci i producenti svjetskog glasa. Ilustracije radi, samo u jednom u trodnevnom seminaru “Organizacija kulturnih događanja” polaznici su slušali predavanja Bernarda Faivre d’Arciera, bivšeg direktora festivala u Avignonu, savjetnika za kulturu premijera Francuske, te osnivača francuskog ARTE-a, potom Huga de Greefa, istaknutog kulturnog menadžera i producenta koji je ujedno bio i glavni direktor Europske prijestolnice kulture Bruges 2002. te umjetnički direktor Europske prijestolnice kulture Bruxelles 2000.

Više od 700 građana Rijeke i ostalih gradova do sada je prošlo kroz edukativne programe koje je u proteklom razdoblju organizirala tvrtka Rijeka 2020 zadužena za provedbu programa Europske prijestolnice kulture 2020. U RiHuba danas su podijeljene diplome dijelu polaznika provedenih edukacija, a program Učionice nastavlja se i u 2019.Predavači su bili i John Wassel, osnivač Walk the Planka, svjetski prepoznate kompanije u području kazališnog i vizualnog spektakla, potom Sophie Jump čiji su dizajnerski radovi predstavljali Veliku Britaniju na svakoj izložbi Praškog kvadrijenala svjetskog kazališnog dizajna od 1999. do 2011. Također u Rijeci je kao edukator i predavač boravio i Rainer Kern, predstavnik Mayour of Mannheim, koji je vodio je i proces kandidature Mannheima kao UNESCO-va grada glazbe, te mnogi drugi.

Zalog za budućnost

S obzirom na teme i sadržaje dosad održanih aktivnosti te broj uključenih građana i kulturnih djelatnika sasvim je izvjesno da program Učionice doprinosi razvoju cjelokupnog kulturnog sektora Rijeke i regije te jača razvoj kreativnih industrija. Budući planovi Učionice koji se tiču
svojevrsne institucionalizacije djelovanja, nose pozitivnu poruku za budućnost riječke kulture. Ona će se, ako je suditi po Učionici, osnažena stvaranjem educiranih stručnjaka u području kultunog menadžmenta i razvoja kulturnih politika, nastaviti razvijati i u godinama koje slijede veliku i važnu 2020.

Više pogledajte u prilogu!

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Film
 • 06.07.
 • (21:00)

Dokumentarni filmovi u Društvenom centru Drenova

U sklopu manifestacije Ljeto na Drenovi u srijedu 6. srpnja u 21 sat u dvorištu Društvenog centra Drenova na adresi Drenovski put 138a, u suradnji s LFF-om možete pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma....

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije