Virtualni obilazak susjedstva Mrkopalj, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, odnedavno je moguć zahvaljujući videu nizozemskog umjetničkog kolektiva Hoge Fronten, koji je dostupan na njihovom YouTube kanalu, a koji je nastajao tijekom dvije umjetničke rezidencije nizozemskog kolektiva i hrvatske umjetnice Tajči Čekade u susjedstvu Mrkopalj.

Video pod nazivom STILL.Mrkopalj 360 predstavlja virtualni obilazak mjesta, na način na koji su ga doživjeli sami umjetnici tjekom svog boravka u njemu, kroz svakodnevne šetnje, susrete s mještanima s kojima su istraživali Mrkopalj i kroz mjesne specifičnosti.

Radi se o tzv. 360°-videu, koji je popraćen lokalnim pričama i zvukovima, a pomicanjem kursora po ekranu računala ili pomicanjem smartphone-a ili tableta u prostoru, mijenja se i smjer gledanja videa.

Akteri videa su umjetnici okupljeni u kolektivu Hoge Fronten: Lieke Benders (voditeljica kolektiva), Jolle Roelofs i Saskia de Haas te Riječanka Tajči Čekada, a rad je dio zajedničkog programa umjetnika, pod nazivom “Mrkopalj, najbolje mjesto na svijetu!”, koji se u cijelosti trebao realizirati u travnju 2020., ali je odgođen uslijed pandemije COVIDA-19.

Video STILL.Mrkopalj 360  nastao je u sklopu programa 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture i europskog projekta Centriphery, međunarodnog projekta suradnje sufinanciranog iz Europske Unije, programa Kreativna Europa.

O umjetnici Lieke Benders, projektu STILL. i projektu Centriphery 

Kazališna umjetnica Lieke Benders tijekom četverogodišnjeg projekta STILL., istražuje tišinu, mir i refleksije u turbulentnim okruženjima. Njezini radovi prikazivani su na raznim mjestima u Nizozemskoj i Belgiji, a STILL.projekt snažno progovara tišinom, naročito u trenutnoj situaciji izolacije. U posljednjoj godini ovog četverogodišnjeg projekta, nitko nije mogao ni zamisliti da će se sam svijet praktički zaustaviti i da će se prekinuti nit suradnje sa zajednicom Mrkoplja.

STILL.Mrkopalj svojevrsni je komentar i virtualni nastavak programa nastao iz predhodnih rezidencijalnih boravaka umjetnika u Mrkoplju, u sklopu projekta Centriphery.

Centriphery je interdisciplinarni europski projekt koji potiče dijalog između profesionalnih međunarodnih umjetnika različitih umjetničkih disciplina, lokalnih umjetnika i stanovništva lokalnih zajednica. U sklopu projekta stvaraju se novi sadržaji i umjetnička djela kojima se periferne europske lokacije postavljaju u centar umjetničkih događanja.

Kalendar događanja

Razgovor
 • 22.09.
 • (19:00)

Bik Van der Pol / umjetnička rezidencija i artist talk

Razgovor s umjetničkim dvojcem Bik Van der Pol o njihovoj umjetničkoj praksi i dojmovima o Rijeci ...

Detaljnije

Izložba
 • 22.09. – 07.10.
 • (19:00)

Izložba “Glowing Globe: Artificial Art Alienated” u Kortilu

Izložba će predstaviti različite pozicije u medijskoj umjetnosti, propitivanje, eksperimentiranje i promišljanje fenomena umjetne inteligencije u velikom broju umjetničkih radova....

Detaljnije

Razgovor
 • 23.09.
 • (20:00)

Adaptacija. Čitanje filma #3: Ivan Salaj i “Osmi povjerenik”

U Art-kinu gostuje redatelj Ivan Salaj povodom prikazivanja njegove hit komične drame Osmi povjerenik, nastale prema istoimenom predlošku Renata Baretića...

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije

Izložba
 • 25.09. – 15.10.
 • (00:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije