RIJEKA

24.03.2016.

Predsjednik Republike Estonije posjetio Kampus Sveučilišta u Rijeci

Autor: Andrea Vukelić

Predsjednik Republike Estonije Nj.E. Toomas Hendrik Ilves u pratnji supruge Ieve Ilves posjetio je Kampus Sveučilišta u Rijeci, gdje je obišao Centar za napredno računanje i modeliranje te superračunalo "Bura".

Predsjednik Republike Estonije posjetio Kampus Sveučilišta u Rijeci

Estonski predsjednik, impresioniran superračunalom, istaknuo je kako je i sam cijeli svoj radni vijek proveo promovirajući informatičke tehnologije. Izrazio je nadu da će ovaj posjet riječkom Sveučilištu, s obzirom da su u njegovoj pratnji i gospodarstvenici iz IT sektora, rezultirati korisnom suradnjom.

Estonskog predsjednika i prvu damu te estonske visoke dužnosnike i gospodarstvenike na Kampusu su dočekali riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, prorektorica  za investicije i razvoj Sveučilišta u Rijeci Nevenka Ožanid, prorektorica za nastavu i zamjenica rektora UniRI Snježana Prijić Samaržija, ravnatelj Savjetničkog vijeća Ureda Predsjednice Vito Turšić, prorektor  za  informatizaciju  i voditelj  Centra za napredno računanje i modeliranje Zlatan  Car, direktor Znanstveno-tehnologijskog  parka Sveučilišta u Rijeci STeP  Ri  i ravnatelj Studentskog centra Dinko Jurjević.

Predstavnici Sveučilišta u Rijeci, prema riječima Snježane Prijić Samaržije, potrudili su se kroz nekoliko kraćih prezentacija estonskoj delegaciji predstaviti ono najbolje od riječkog Sveučilišta - nabavu istraživačke opreme pomoću europskih fondova vrijedne 180 milijuna kuna i gradnju objekata studentskog smještaja, također iz fondova EU-a u vrijednosti 178 milijuna kuna.

„Prezentirali smo naš projekt „Razvoj istraživačke infrastrukture na kampusu UniRi“, sljedeću fazu izgradnje te našu najvrjedniju infrastrukturnu akviziciju superračunalo „Bura“. Predstavljen je i Znanstveno-tehnologijski park STeP Ri, odnosno dvije inovacije naših sjajnih mladih istraživača - mali STEMI robot i specifičnu žarulju koju su proizveli naši bivši studenti“, rekla je Prijić Samaržija.

Predsjednik Estonije Toomas Hendrik Ilves na kraju posjeta upisao se u Knjigu počasnih gostiju Sveučilišta u Rijeci, a estonskoj delegaciji uručeni su prigodni pokloni.

Superračunalo »Bura« nabavljeno je iz fondova Unije, cijena mu je 44,7 milijuna kuna, a osnovna mu je svrha u istraživanjima na području biotehnologije i biomedicine.