U sklopu završnice programa Europske prijestolnice kulture, na YouTube kanalu Rijeke 2020 objavljeno je video vodstvo izložbom „51000 Balthazargrad“.

Riječ je izložbi koja je od listopada 2020. pa do veljače 2021. godine bila postavljena u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti i koju je u tom periodu razgledalo više od 12 tisuća posjetitelja.

Izložba „51000 Balthazargrad“ na atraktivan je, zabavan i interaktivan način ispričala priču o nastanku animiranog genija profesora Balthazara, o mnogim slojevima koji se otkrivaju gledajući njegove dogodovštine, o međunarodnom uspjehu, priznanjima i utjecaju ovog animiranog serijala u kontekstu vremena u kojem živimo.

RIJEKA 2020 odlučila je ovjekovječiti postav izložbe u formi edukativnog video vodstva izložbom, kojom vode djeca, uz glas naratora Damira Orlića. Video vodstvo prilagođeno je tako djeci, ali i odraslima, i vodi gledatelje fizičkim postavom izložbe, kroz prostorije More, Rijeka, Grad i Svemir.

Video je nastao u produkciji riječkog studija Filmerija, dok je za ton videa korišteno audio vodstvo nastalo u produkciji MMSU Rijeka i Radija Roža koje je pak korišteno u trenutku kada zbog epidemiološke situacije nije postojala mogućnost održavanja vodstava u samom prostoru MMSU-a.

Kustos izložbe bio je Željko Luketić, a autorstvo dizajna postava i vizualnog identiteta izložbe potpisuje studio Brigada iz Zagreba. Arhivska građa korištena za izložbu u vlasništvu je Zagreb filma.