Autobiografija Vedrane Rudan “Ples oko sunca” u izdanju VBZ-a predstavljena je sinoć u prepunom antikvarijatu Ex libris.

Glavni urednik VBZ-a Drago Glamuzina ocijenio je da je ova knjiga pisana još otvorenije i beskompromisnije nego autoričine dosadašnje fikcionalne knjige. Dosadašnji romani su zadržavali neki zid fikcionalnosti, a u ovoj autobiografiji su opisana sva čvorišta njezinog života te nema skrivanja, rekao je Glamuzina.

Iz knjige se vidi što je Rudan potaknulo da piše o temama koje su njena preokupacija, od zlostavljanja u obitelji, borbe protiv ugrožavanja manjinskih prava, borbe protiv cenzure, istaknuo je. Glamuzina je dodao da se u “Plesu oko sunca” uočava i nježnija, plahija strana autorice, ne toliko vidljiva u njenoj fikcionalnoj prozi.

Da sam imala topliju majku, sad bih se više smijala, ali ne bih pisala knjige

Riječko predstavljanje knjige je organizirano kao razgovor Vedrane Rudan s Aleksandrom Stankovićem.

Tako je na njegovo pitanje kako je uspjela izgraditi odličan odnos sa svojom djecom, s obzirom na odrastanje u disfunkcionalnoj obitelji, prema onome što je napisala u autobiografiji, rekla da je njen san u životu bio da ima svoju kuću, djecu i brak te da joj je obitelj apsolutno na prvom mjestu. “Ostvarila sam ono što sam željela i imam veliku sreću da imam podršku u obitelji”, rekla je.

Na pitanje je li joj žao što nije počela ranije pisati, rekla je da je počela pisati knjige nakon što je dobila otkaze u svim novinskim redakcijama.

“Nisam željela knjige, nego pisati. Moraš biti star i imati život u rukama i nogama da bi imao o čemu pisati. Također, svi poslovi koje sam u životu radila su me obogatili”, rekla je.

Nitko mi ne može dati nagradu kakvu ja sebi dajem kad napišem dobar tekst

Potvrdila je da zbog turbulentnog odnosa sa svojim roditeljima definitivno teže daje ljubav. “Da sam imala topliju majku, sad bih se više smijala, ali ne bih pisala knjige”, istaknula je. “Ocu nije nikad oprostila za nasilje i izostanak ljubavi, ali zbog toga nije sretna”, rekla je. Dodala je da je spremna pristati na kompromis samo kad su njezina djeca u pitanju.

Istaknula je da je bila ponosna na sebe samo nakon izdavanja prve knjige, a da sad, nakon svih uspjeha, to više nije jer “nije taj tip”. Na pitanje je li joj krivo da nikad nije dobila ni jednu književnu nagradu, rekla je da nije jer da su u žirijima uvijek isti ljudi i da se radi o klanovima.

“Mislim da sam bolja od njih, pa što će oni meni davati nagrade. Nitko mi ne može dati nagradu kakvu ja sebi dajem kad napišem dobar tekst”, zaključila je Vedrana Rudan.

Oznake

Kalendar događanja

 • 25.02. – 01.03.
 • (18:00)

Humanitarna izložba “Umjetnički impulsi otpora nasilju”

U Galeiji SKC tijekom petodnevne izložbe prikupljat će se donacije za Centar za nenasilje i ljudska prava - SOS Rijeka koji pruža pomoć žrtvama svih oblika nasilja...

Detaljnije

Izložba
 • 25.02. – 26.03.
 • (19:00)

Izložba “Crvena škola” Dubravke Ugrešić

U Galeriji Filodrammatica do 26. ožujka 2021. godine bit će postavljena izložba vizualnih radova proslavljene hrvatske spisateljice Dubravke Ugrešić...

Detaljnije

Predstava
 • 26.02.
 • (18:30)

Obnova riječkog baroknog spektakla “Julije Cezar u Egiptu – iznova”

Povratkom „Julija Cezara“ na opernu se pozornicu „Zajca“  vraća i počasna članica riječke Opere Diana Haller u naslovnoj ulozi...

Detaljnije

Projekcija
 • 25.02.
 • (16:30)

Filmske mutacije: Gostovanje alžirskog redatelja Tariqa Teguije

Fesatival filmske mutacije otvara projekcija filma "Revolucija Zanj" (2013) ovogodišnjeg gosta festivala alžirskog redatelja i scenarista Tariqa Teguije...

Detaljnije

Vodstvo izložbom
 • 27.02.
 • (11:30)

Stručno vodstvo izložbom nogometnih memorabilija „Ovo je Rijeka“

Izloženi predmeti dio su privatnih kolekcija navijača Zvonimira Krpana i Mišela Budimilića, pa posjetitelje očekuju razni dresovi, zastavice, medalje, pehari, lopte, fotografije i dr. HNK-a Rijeka...

Detaljnije

Koncert
 • 04.02.
 • (20:00)

Prošireno kino – “Colonello Futurista”

Pedesetominutna izvedba uživo intermedijski je triptih - glazbeni koncert, teatarsko uprizorenje i filmska projekcija u jednom inspirirano taljanskim futurističkim pokretom...

Detaljnije