Vedrana Rudan već dvadeset godina u svojim knjigama nemilosrdno tranšira hrvatsku stvarnost. Nažalost, iako su prošle tolike godine, ta stvarnost nije ništa bolja – i danas smo mrzilačko, isključivo društvo u kojem i dalje vedre i oblače antijunaci dosadašnjih Vedraninih knjiga – korumpirani političari, licemjerni svećenici, zlostavljači, silovatelji, lopovi… A tu je i jedna sasvim nova katastrofa – život u vrijeme korone – kojom se autorica također detaljno pozabavila u ovom tekstu, koji, jasno vam je od prvog trenutka, nije kuharica.

U razgovoru s moderatoricom promocije, književnicom Ivanom Bodrožić, Rudan je prokomentirala brojne teme: odnos djece i roditelja, Crkvu, medijske manipulacije i ravnopravnost spolova. Istaknula je da je ono o čemu ona piše život, odnosno ljudi, koji su u suštini zli.

Na pitanje Bodrožić kako pisati popularne tekstove, s obzirom na to da Vedranu Rudan na Facebooku prati skoro 300.000 fanova, Rudan je rekla da piše isključivo o temama koje je zaintrigiraju. Kako na stranici ne zarađuje od oglasa, dodala je da od lajkova nema koristi. Ipak, otkrila je da je u naslov ponekad stavi Severinu jer će tako dobiti desetke tisuće lajkova.

Autorica je posebnu pažnju posvetila nezapamćenom medijskom interesu koji je nastao nakon što je na blogu najavila razvod od supruga. Naime, u seriji satiričnih tekstova, kojima zapravo tematizira različitu percepciju žena i muškaraca u javnom životu, obznanila je kako je napustila supruga zbog 16 godina mlađeg muškarca, opisujući život s novim partnerom, planove za vjenčanje i na kraju razvod od novog supruga. Zaključila je da su mediji bili opsjednuti činjenicom što se radi o ženi od 72 godine s osjetno mlađim partnerom, dok stariji muškarac s partnericom koja bi mu mogla biti unuka nije problem.

O autorici

Vedrana Rudan (1949., Opatija) objavila je dvanaest knjiga, koje su prevedene na engleski, mađarski, slovenski, poljski, francuski, talijanski, ruski i makedonski jezik. U Rusiji su joj prevedene čak tri knjige, u Americi nekoliko priča i dvije knjige. Kazališne predstave dramatizirane prema njenim knjigama igrane su u Rijeci, Zagrebu, Beogradu, Varšavi, Londonu, Santa Monici, Budimpešti. Bila je novinarka, kolumnistkinja, radila je kao urednica na Hrvatskom radiju i voditeljica TV emisije. Svaki put je dobila otkaz.

Vedrana Rudan piše na svom blogu www.rudan.info, a stranica joj je pogledana više od dvadeset milijuna puta. Misli da je najčitanija osoba u regiji. Živi u Rijeci, s mužem stalno, a s unukom povremeno. Nema psa zato što mnogo putuje.

Objavila je knjige: Amaruši, U zemlji krvi i idiota, Strah od pletenja, Crnci u Firenci, Ljubav na posljednji pogled, Zašto psujem, Muškarac u grlu, Uho, grlo, nož, Dabogda te majka rodila, Kosturi okruga Madison, Život bez krpelja, Ples oko Sunca i Kad je žena kurva / Kad je muškarac peder.